tirsdag 16. april 2013

Folkeopplysning og øresus


Black Debbath
TrashPop-scenen på Pir 6, Kristiansand
13. april 2013

Man blir faktisk mer intelligent av å gå på Black Debbath-konsert. Nøyaktig 12 prosent mer intelligent, i følge dem selv.

TERNINGKAST 5

Få rockband har like stor selvinnsikt som Black Debbath. I en av de nye låtene sine, «Slaver av humoren», vedgår de å være «... slaver i et Satans humormaskineri». De er «bundet i lenker av kald ironi/Dømt til et liv som morsomme/Prøver fortvilet å få folk til å le». Alle som måtte ergre seg over at et såpass gromt band har så tullete tekster, kan med andre ord bare fortsette å ergre seg. Black Debbath kan ikke endres.

Og siden Black Debbath er som de er, spiller de selvsagt ikke «Slaver av humoren» i kveld.

For første gang i sin nærmere 15 år lange historie, stiller de heller ikke med den vanlige besetningen. Christian Bartender fra The Cumshots er for tiden vikarierende trommis mens Ole Petter Andreassen har tatt over gitaren til Aslag Guttormsgaard. Men høyre flanke holdes fremdeles av Egil Hegerberg, og Lars Lønning troner som alltid bak et mikrofonstativ med motorsykkeldesign og en vindmaskin som får manken hans til å flagre på episk vis. Om noen skulle mene at Lønnings vokal ikke alltid er helt klokkeren, kan ingen nekte for at han ser ut som en «Game of Thrones»-karakter.

Konsertens første halvdel er, som forventet, dominert av låter fra det ferske albumet «Nå får det faen meg være rock! Akademisk stoner-rock!». Og når Black Debbath gir seg akademia i vold, får vi slike ting som en egentlig helt poengløs tekst om forskningsstiftelsen FAFO («Hallo, hallo, FAFO, hallo!») og det fullstendig usangbare refrenget «Norsk Bjørnsonforskning holder internasjonalt sett lavt nivå». Riffene er dog gjennomgående fete.

Stemningen på lille, trange Pir 6 stiger i takt med at Debbath drar stadig flere av de mest populære låtene sine. Bandet kvitterer med sparke både oppover (mot den stormannsgale milliardæren Christian Ringnes), nedover (mot trønderen) og ut i løse luften (den gaffeltruck-låten).

Og når gamle riffmonstere som «Mongo Norway» og «King of Norway» kommer, låter det så fett at det spiller liten rolle om tekstene er tullete eller ikke. Det er nemlig på ingen måte tull at Black Debbath er et gromt rockband.

Forøvrig mener jeg at den planlagte skulpturparken på Ekeberg bør stoppes.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 14.04.13
© Roy Søbstad

2 kommentarer:

  1. Stilig at et så gøy band som Black Debbath kommer til Tvedestrands Goat Rock i sommer, imidlertid reagerer jeg på tittelen. Øresus er ikke noe å spøke med, folk bruker år på å lære seg å leve med det.

    SvarSlett
  2. Helt riktig. Fædrelandsvennens utsendte stilte med ørepropper på lørdag, og oppfordrer alle andre utsendinger til å gjøre det samme.

    SvarSlett