Rotløs ungdom


Oh Boy
Tyskland 2012
Regi og manus: Jan Ole Gerster
Skuespillere: Tom Schilling, Marc Hosemann, Friederike Kempter, Justus von Dohnanyi, Michael Gwisdek, Katharina Schüttler
Musikk: The Major Minors, Cherilyn MacNeil
Aldersgrense: Tillatt for alle
Egnethet: Voksen

TERNINGKAST 5

Niko Fischer har en skikkelig dårlig dag. Den vrange psykologen nekter å gi ham sertifikatet tilbake. Minibanken sluker bankkortet hans. Faren skrur av pengekranen. På denne dagen blir selv det å skaffe seg en helt vanlig kopp kaffe til en uoverkommelig oppgave.

Niko er ikke dum. Men han er en tenksom, plaget ung mann. Han sliter med å forstå om det er ham selv eller verden det er noe galt med.

Det er en hipp liten film debutanten Jan Ole Gerster har laget – kjølig på overflaten, men med et godt hjerte bankende like under. Den kjærlige fremstillingen av Berlin i svart-hvitt, bruken av cool jazzmusikk og den lakoniske humoren, fører tankene til Woody Allens «Manhatten» og de første filmene til Jim Jarmusch. Strukturen – én dag, ett liv, fra den ene morgenen til den neste – deler den med Joachim Triers «Oslo, 31. august».

Blant mye annet er «Oh Boy» også en ny fjær i hatten for det kristiansandsbaserte distribusjonsselskapet Fidalgo. Å overbevise oss om at tysk film kan være både morsom og varm, er et kunststykke man ikke skal kimse av.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 15.08.13
© Roy Søbstad

Kommentarer