Et spill mellom fire


Søvngjengeren
Norge/USA 2013
Originaltittel: Sleepwalker
Regi: Mona Fastvold
Skuespillere: Gitte Witt, Brady Corbet, Christopher Abbott, Stephanie Ellis
Manus: Brady Corbet, Mona Fastvold
Musikk: Kato Ådland, Sondre Lerche
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 5

I forhåndsomtalen har norske medier, forståelig nok, fokusert på at regissør Mona Fastvold og hovedrolleinnehaver Gitte Witt er norske. Men «Søvngjengeren» føles ikke som noen norsk film. Den er laget i USA og alle snakker engelsk. Handlingen kunne dessuten utspilt seg hvor som helst.

Det unge paret Kaia (Witt) og Andrew får uventet besøk av hennes søster Christine og forloveden Ira. Stemningen blir stadig mer anspent etter hvert som hemmeligheter fra søstrenes fortid blir virvlet opp.

En god stund er det vanskelig å skjønne hvor filmen vil. Det ligger noe foruroligende, skrekkfilmaktig over både lyd og bilder, Sondre Lerche og Kato Ådlands musikk gjør David Lynch-assosiasjonene uunngåelige. Men vi vet ikke hva vi har å engste oss for.

Først når den psykisk ustabile Christine plutselig forsvinner, går filmens form og innhold opp i en høyere enhet. Da griper til gjengjeld uhyggen hardt. Da rakner ikke bare relasjonene mellom de tre gjenværende, men også grensene mellom fantasi og virkelighet. Lik en søvngjenger må seeren selv famle seg frem til svar på hva som egentlig foregår.

Denne uvanlig selvsikre og stilsikre debutfilmen skaper en uro man ikke uten videre klarer å riste av seg.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 30.01.14
© Roy Søbstad

Kommentarer