Vonde viser


Inside Llewyn Davis
Frankrike/USA 2013
Regi og manus: Ethan Coen, Joel Coen
Skuespillere: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Justin Timberlake, Garrett Hedlund, Adam Driver, Alex Karpovsky, F. Murray Abraham
Musikk: T Bone Burnett
Aldersgrense: 7 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 6

Det er en kald februardag i 1961. På The Gaslight Café i Greenwich Village, New York, synger Llewyn Davis den gamle folksangen «Hang Me, Oh Hang Me». Det er en betagende vakker fremførelse. Men så snart han går av scenen, viser Llewyn (Oscar Isaac) seg å være en fyr det er vanskelig å elske. Han lever på venner og ser alltid etter en sofa å krasje på. Livet hans er som en av de triste visene han synger. Han faller og reiser seg, faller igjen og reiser seg igjen. Siste vers er første vers en gang til.

«Inside Llewyn Davis» har det meste vi forventer fra Joel og Ethan Coen – svart humor, skarp dialog, minneverdige bifigurer, malerisk foto. Like fullt må den regnes som en av deres smalere filmer. På grunn av musikken slekter den selvsagt en del på «O Brother, Where Art Thou?» (2000). Men den gjennomgående mørke, melankolske tonen gjør at den minner mer om «A Serious Man» (2009).

For fullt utbytte vil det være en klar fordel å like tradisjonell amerikansk visesang. Dypere kjennskap til folkmiljøet og Coen-brødrenes filmer vil heller ikke skade. Men egentlig bør det være nok om man vet å sette pris på god musikk og perfeksjonert filmkunst.

Undertegnede er så heldig å elske alt dette her.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 27.02.14
© Roy Søbstad

Kommentarer