Ikke som andre millionærer


Nebraska
USA 2013
Regi: Alexander Payne
Skuespillere: Bruce Dern, Bob Odenkirk, Will Forte, June Squibb, Stacy Keach, Devin Ratray, Rance Howard, Missy Doty, Melinda Simonsen, Kevin Kunkel
Manus: Bob Nelson
Aldersgrense: Tillatt for alle
Egnethet: Voksen

TERNINGKAST 5

"Er en drøm en løgn hvis den ikke blir sann?" spør Bruce Springsteen i en av sine klokeste, mest gripende sanger. Og akkurat som "The River" handler Alexander Paynes "Nebraska" om de som ikke vant i det store amerikanske lotteriet.

77 år gamle Woody (Bruce Dern) kan ikke lenger huske om han en gang hadde drømmer. Men når han får det for seg at han har vunnet en lottopremie på én million dollar, legger han ut på road trip sammen med sin skeptiske sønn Davey (Will Forte) for å innkassere pengene. På sin vei gjennom USAs bakevjer får de to oppleve hvordan venner og slektningers syn på gamle Woody endrer seg nå som de tror han er blitt rik.

Selv om fremstillingen av tause "midwesterners" med ølboks foran tv-en og snevert perspektiv på verden til tider virker karikert, er "Nebraska" – akkurat som Paynes tidligere filmer "About Schmidt" (2002), "Sideways" (2004) og "The Descendants" (2011) – en jordnær, empatisk og ofte veldig morsom fortelling om helt vanlige mennesker. Denne løftes dessuten av å være fotografert i slående lekkert svart-hvitt og av at veteranen Dern endelig får vist hva han er god for. "Nebraska" er like klok og gripende som noen gammel Springsteen-sang du kan komme på.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 30.04.14
© Roy Søbstad

Kommentarer