Mor og barn og livet


Mamma
Canada 2014
Originaltittel: Mommy
Regi og manus: Xavier Dolan
Skuespillere: Anne Dorval, Suzanne Clement, Antoine Olivier Pilon, Patrick Huard, Alexandre Goyette, Michele Lituac, Viviane Pacal, Nathalie Hamel-Roy
Musikk: Noia
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 5

Når institusjonen han bor på ikke lenger vil ha ham, tar Diane med seg sønnen Steve hjem. Steve er 15, har ADHD og får noen ganger voldsomme raseriutbrudd. Diane er i 40-årene, litt harry og strengt tatt ikke veldig mye mer moden enn guttungen. Å si at de to får en turbulent hverdag sammen, er ikke å ta for hardt i.

Det første man legger merke til er at "Mamma" ikke fyller mer enn drøyt halve kinolerretet. Filmen har et tilnærmet firkantet bildeformat, et som får det til å se ut som om Diane og Steve lever innestengt i en boks. Men når de først har en lykkelig stund, åpner bildet seg opp til deilig, befriende widescreen. Det gir et kick å se.

Den unge fransk-canadiske regissøren Xavier Dolan ("Tom at the Farm", 2013) benytter seg fritt av ulike filmatiske grep – høy musikk, slow motion, håndholdt kamera – for å få frem de reaksjonene han er ute etter. Kombinert med fremragende skuespill, gjør dette "Mamma" til en sjeldent intens filmopplevelse. Undertegnede vet ikke stort om hvordan det er å leve med et utagerende ADHD-barn, men tror på at det kan være omtrent slik Dolan beskriver det: morsomt, skremmende og hjerteskjærende om hverandre.

"Mamma" er en film som gjør inntrykk.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.12.14
© Roy Søbstad

Kommentarer