mandag 30. mars 2015

Marias kors å bære


Korsveien
Tyskland 2014
Originaltittel: Kreuzweg
Regi: Dietrich Bruggemann
Skuespillere: Lea van Acken, Franziska Weisz, Florian Stetter
Manus: Anna Brueggemann, Dietrich Brueggemann
Aldersgrense: 11 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 5

Den tyske Sølvbjørn-vinneren "Korsveien" har en veldig spesifikk og ikke så lite symboltung dramaturgi. Akkurat som Jesu lidelsesvei, Via Dolorosa, i katolsk tradisjon blir delt opp i 14 "stasjoner" – én for hver hendelse fra Jesus blir dømt til døden til han gravlegges – er filmen delt opp i 14 scener.

Hver scene følger konfirmanten Maria (Lea van Acken), og alle er filmet i lange, statiske tagninger: Maria på skolen, Maria ved familiens middagsbord, Maria i skriftestolen, Maria på sykehuset. Og for hvert strengt regisserte, strengt naturalistisk spilte tablå, stiger ubehaget i seeren. Maria, går det langsomt opp for oss, er ikke bare "katolsk", "kristen" eller "religiøs", hun er en fundamentalist. Og identifikasjonen hennes med Jesu lidelser, får en stadig mer usunn karakter.

"Korsveien" er en hard film. Formen er krevende og innholdet vil være tungt å svelge for mange. Den kan likevel ikke sies å være verken anti-katolsk, anti-kristen eller anti-religiøs – faktisk kan det virke som om den holder døren åpen for et mirakel – men den har mye å si om hvor destruktivt fundamentalisme er. Slik griper filmen an en aktuell samfunnsdebatt fra en helt annen vinkel enn den mest opplagte.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.03.15
© Roy Søbstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar