Gamle spøkelser går igjen


Poltergeist
USA 2015
Regi: Gil Kenan
Skuespillere: Sam Rockwell, Jared Harris, Rosemarie DeWitt
Manus: David Lindsay-Abaire
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 3

Selvsagt måtte det komme en "remake" av "Poltergeist" også. Ikke fordi det er noe galt med originalen fra 1982, men fordi det er tryggere for Hollywood å resirkulere gamle merkevarer enn å satse på noe nytt. Dessuten finnes det et stort publikum der ute som rett og slett ikke vil se over 30 år gamle filmer.

Historien er den samme gamle. Familien Bowen – Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt og de tre barna deres – begår tabben det er å flytte inn i et hus som ligger under en høyspentlinje og oppå en gammel kirkegård. De rekker ikke engang å pakke ut før skumle, uforklarlige ting begynner å skje. Og alle som ble traumatisert av gamlefilmen vil kjenne igjen de viktigste elementene: treet utenfor soveromsvinduet, den gamle klovnedukken, husholdningsgjenstandene som våkner til liv, minstejenta som snakker med TV-en.

Og det – foruten noen moderne tidsmarkører, blant dem en fiks leketøysdrone, og hakket smidigere spesialeffekter – er i grunnen dét. Er det lenge siden du har sett originalversjonen, vil denne i beste fall fungere som et (u)hyggelig gjensyn. Og kjenner du ikke til "Poltergeist" fra før, vil du antakelig oppfatte den som en ålreit variant av "Insidious"-filmene (2011/2013).

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 21.05.15
© Roy Søbstad

Kommentarer