På opptråkkede stier


Emmylou Harris & Rodney Crowell
The Traveling Kind
(Nonesuch/Warner)

TERNINGKAST 5

Forskjellen på god og veldig god country er ikke nødvendigvis så stor. Emmylou Harris og Rodney Crowells første duettalbum, "Old Yellow Moon" (2013), var vellaget, fint og kanskje bare ørlitegrann kjedelig. Deres andre, derimot, er vellaget, fint og tvers gjennom uimotståelig.

Kanskje er det produsenten Joe Henry som har fått dem til å senke skuldrene. Kanskje hjelper det at de har skrevet brorparten av sangene selv. I hvert fall høres det ut til at de to gamle vennene – Crowell spilte i Harris' legendariske The Hot Band på 70-tallet – virkelig koser seg i hverandres selskap denne gangen.

Det går i tradisjonell country ("No Memories Hanging Round"), honky tonk-blues ("Bring It On Home to Memphis"), streit rock (Lucinda Williams' "I Just Wanted to See You So Bad") og usigelig triste folk-ballader (Amy Allisons "Her Hair Was Red"). Harris synger med karakteristisk ynde, Crowell som den stødige gentlemannen han er. Sammen utfyller og løfter de hverandre.

Hipp musikk er dette ikke. Kanskje er den ikke "viktig" heller. Men er man først svak for tradisjonen disse artistene står i, er "The Traveling Kind" essensiell lytting. Tittelsporet kan dessuten godt ende opp som en country-standard.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 15.05.15
© Roy Søbstad

Kommentarer