Kald, gøy krig


The Man from U.N.C.L.E.
USA/Storbritannia 2015
Regi: Guy Ritchie
Skuespillere: Henry Cavill, Armie Hammer, Hugh Grant, Jared Harris, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki, David Beckham
Manus: Guy Ritchie, Lionel Wigram, Max Borenstein, Scott Z. Burns
Musikk: Daniel Pemberton
Aldersgrense: 12 år
Egnethet: Ungdom/Voksen

TERNINGKAST 4

Nå som James Bond har vist seg å være nesten menneskelig – med eksistensielle problemer og det hele – kommer dette stykket gammeldags, helt uhøytidelig agent-action som noe av en befrielse. At "The Man from U.N.C.L.E." er basert på en TV-serie få nordmenn har et forhold til, gjør ikke noe. Filmens utallige sjangermarkører vil føles kjente og kjære for de fleste.

Året er 1960-et-eller-annet. Den kalde krigen er på sitt kaldeste. En amerikansk agent (Henry Cavill), en sovjetisk agent (Armie Hammer) og en kvinne som muligens er dobbeltagent (Alicia Vikander) tvinges til å samarbeide. Den felles fienden er – det sier seg nesten selv – en internasjonal forbryterliga med naziforbindelser og tilgang på atomvåpen. Og dét er i grunnen alt du trenger å vite om plottet. Resten er fornøyelige digresjoner og usannsynlige actionsekvenser.

La gå at filmen godt kunne hatt et mer disiplinert manus. La gå at Cavill og Hammer mangler noe av den naturlige – for ikke å si britiske – sjarmen man forventer fra hemmelige agenter med stilige dresser, dametekke og en hang til cocktails. "The Man from U.N.C.L.E." har vidd og overskudd nok til å kompensere. Visuelt er den dessuten for ren retro-porno å regne.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 03.09.15
© Roy Søbstad

Kommentarer