Mafiaskjebner


Sorte sjeler
Italia 2014
Originaltittel: Anime Nere
Regi: Francesco Munzi
Skuespillere: Marco Leonardi, Peppino Mazzotta, Fabrizio Ferracane, Barbora Bobulova, Anna Ferruzzo, Giuseppe Fumo, Pasquale Romeo, Stefano Priolo, Vito Facciolla, Cosimo Spagnolo, Aurora Quattrocchi, Manuela Ventura, Domenico Centamore, Sebastiano Filocamo
Manus: Fabrizio Ruggirello, Francesco Munzi, Gioacchino Criaco, Maurizio Braucci
Musikk: Giuliano Taviani
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

Som så mange andre gangsterfilmer er "Sorte sjeler" et familiedrama. Av de tre brødrene Carbone er bare Rocco, den smarte, og Luigi, bølla, fremdeles aktive kriminelle. Sistemann, Luciano, har trukket seg tilbake for å leve et enklere liv i landsbyen de kommer fra. Men, som Michael Corleone en gang sa, "just when I thought I was out... they pull me back in".

Tonen i "Sorte sjeler" er en helt annen enn både den i Coppolas operatiske "Gudfaren"-filmer og i Scorseses mer eksplosive bidrag til sjangeren. Regissør Francesco Munzi har en nesten dokumentarisk tilnærming og skuespillet er strengt naturalistisk. Blikk og bevegelser får en voldsom tyngde og stillhet gis like stor betydning som dialog. Og helt fra første bilde liksom dirrer filmen med en følelse av at grufulle ting kommer til å skje.

Luciano har nemlig en sønn, Leo, som slett ikke har tenkt å leve et enkelt liv på landet. Han vil bli en gangster som sine onkler. Og i en verden hvor alt handler om penger, makt og ære, skal det ikke mer enn en ung manns overilte handlinger til for å sette i gang en ustoppelig voldsspiral. Tålmodige, oppmerksomme seere blir belønnet med en finale som er like sjokkerende som den er uunngåelig.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.10.15
© Roy Søbstad

Kommentarer