Sykdom, død og koketteri


Me and Earl and the Dying Girl
USA 2015
Regi: Alfonso Gomez-Rejon
Skuespillere: Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke, Nick Offerman, Connie Britton, Molly Shannon, Jon Bernthal, Katherine Hughes
Manus: Jesse Andrews
Musikk: Brian Eno
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 3

Tittelens "Me" heter egentlig Greg, og er en sosialt utilpass high school-kid. Earl er hans eneste ordentlige venn, men Greg foretrekker å kalle ham for en kollega. Sammen lager Greg og Earl teite parodier på klassiske filmer. Når mamma tvinger Greg til å besøke Rachel – som har leukemi og altså er "the dying girl" – er tiden inne for å lære en lekse om livet.

"Me and Earl and the Dying Girl" har alt man forventer av en amerikansk indiefilm som har vunnet priser på Sundance-festivalen. Den har de utstudert eksentriske bikarakterene (hippie-foreldre, sære medelever). Den har de like utstudert fiffige fortellergrepene (billig animasjon, en Wolverine-plakat som plutselig begynner å snakke). Og den har den lett ironiske fortellerstemmen (som lover at dette ikke er "en rørende, romantisk historie").

Det er mye godt å si om filmen, for all del. Foruten at Greg og Earls filmparodier faktisk er morsomme, kan den skilte med både sympatiske hovedrolleinnehavere og en prisverdig vilje til å dykke ned i kreftsykdommens mest smertefulle sider. Desto mer synd er det at alle indieklisjeene virker så distanserende. "Me and Earl and the Dying Girl" blir kokett når den egentlig skal være gripende.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 24.09.15
© Roy Søbstad

Kommentarer