Kald krig, varmt hjerte


Bridge of Spies
USA 2015
Regi: Steven Spielberg
Manus: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen
Skuespillere: Tom Hanks, Amy Ryan, Mark Rylance, Alan Alda
Musikk: Thomas Newman

TERNINGKAST 5

Mot slutten av 50-tallet, i det Den kalde krigen nærmer seg frysepunktet, blir en sovjetisk spion arrestert i USA. Den upopulære jobben med å forsvare ham, går til James Donovan (Tom Hanks i en rolle som knapt kunne ha vært mer typisk). Etter at Donovan viser seg å være både prinsippfast og handlekraftig, får han et nytt, langt farligere oppdrag: å forhandle med russerne om en komplisert fangeutveksling.

Mange tenker nok på Steven Spielberg som en regissør av eventyrfilmer, men han har vel så mange historiske dramaer på CV-en. "Bridge of Spies" – "inspirert av virkelige hendelser", skrevet av Joel og Ethan Coen – plasserer seg et eller annet sted mellom "München" (2005) og "Lincoln" (2012). Tematikk og tidskoloritt er en annen, selvfølgelig, men den grundige, økonomiske fortellermåten ligner. Dette er en spionfilm som handler mer om samtalekunst enn om pistoler og raske biler. Spielbergs mesterskap ligger i hvor engasjerende han klarer å gjøre det nærmere to og en halv time lange frem- og tilbakespillet.

Relevant for vår tid er filmen også. Når verdiene James Donovan tror på blir truet, er det viktigste for ham å holde fast ved de samme verdiene. Hva ellers er det han kjemper for?

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 26.11.15
© Roy Søbstad

Kommentarer