Årets julehefter 2015


Truls og Trine: Dragehornet
Av Terje Nordberg, Dag E. Kolstad og Arild Midthun
(Egmont)

TERNINGKAST 6

Ufattelige 30 år etter forrige album, er Truls og Trine julens i særklasse mest gledelige gjensyn. Og sannelig er ikke alt akkurat like spennende og morsomt som det pleide å være: Våre to venner er fremdeles de samme modige 6–7-åringene, i fjøset bor fremdeles den samme gretne nissen og rundt gården holder fremdeles hele kostebinderiet av figurer fra folkeeventyrene til. Denne gangen overgår dessuten tegner Midthun både seg selv og alle andre.


Varg Veum: Ung pike forsvunnet!
Av Gunnar Staalesen, Arild Wærness og Mike Collins
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Årets Varg Veum-hefte er den rene referansefesten. Antakelig må man ha bakgrunn fra Bergens rockmiljø på 1980-tallet for å få med seg alle sammen. Heftets tittel, for eksempel, henspiller ikke bare på oppdraget privatetterforsker Veum får, men også på et gammelt bergensband. Som i fjor er serien lett oppramsende i stilen og tegningene til walisiske Mike Collins røffe. Litt vestnorsk noir er likevel et velkomment avbrekk fra alle vitseseriene.


Frost
Av Alessandro Ferrari og Massimilian Narciso
(Egmont)

TERNINGKAST 3

OK, så er ikke undertegnede i målgruppen for Disney-produserte prinsessefantasier. Men selv om jeg ikke har sett filmen denne italienske adapsjonen er basert på, slår gjenfortellingen meg som nokså harelabbete. Så lenge originalproduktet er tilgjengelig på dvd og alskens strømmetjenester, må det dessuten være love å lure på hva vitsen i det hele tatt skal være. Men tegningene er unektelig ganske fine.


Donald: De truende luene
Av Knut Nærum, Tormod Løkling og Arild Midthun
(Egmont)

TERNINGKAST 5

Nylagede Donald-serier av feinschmecker-trioen Nærum, Løkling og Midthun er i ferd med å bli en kjær juletradisjon. Og "De truende luene" skuffer ikke: Historien er akkurat passe ellevill, detaljene finurlige og den satiriske undertonen velplassert. Språket er dessuten like godt som tegningene er stilsikre. Også er det stor stas å se onde, gamle Ørnulf Ørn igjen. Et eller annet sted nikker Carl Barks anerkjennende.


Tommy og Tigern
Av Bill Watterson
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Tommy og Tigern hadde 30-årsjubileum i 2015. Det er også 20 år siden Bill Watterson sluttet å lage serien. Mange vil med andre ord ha lest stripene i dette heftet mange, mange ganger før. Det mest positive man kan si om denne evige resirkuleringen, er at den gir nye lesere muligheten til å bli kjent med klassikerne. Og varm, vittig og veltegnet som den er, fortjener selvsagt Tommy og Tigern det. Biseriene Alice og Bar bikkje er grei skuring.


Knoll og Tott
Av Harold H. Knerr
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Du vet akkurat hva du får: side opp og side ned med tett tegnede, alltid like oppfinnsomme årgangsrampestreker. Og jo mer du leser, jo mer anarkistisk virker det hele. Harold H. Knerr (1882–1949) hadde den grenseløse innstillingen til en undergrunnstegner flere tiår før et slikt begrep i det hele tatt fantes. Fredrik Wandrups opplysende lille forord er et betydelig pluss.


Nr. 91 Stomperud
Av Håkon Aasnes
(Egmont)

TERNINGKAST 4

For de fleste handler julen om ritualer og tradisjoner. Gjentakelser kan man også kalle det. Sånn sett er Nr. 91 Stomperud noe nær den perfekte juletegneserien. Riktig nok har soldatene fått seg mobiltelefoner og en Elvis-imitator (!) dukker opp fra intet, men ellers går det i de samme gamle, godmodige forviklingene. Og når 'n August på siste side endelig kommer seg hjem til 'a Petra på Sørum, er det liksom ingen tvil om at det blir jul i år også.


Stomperud på eventyr: Kongesverdet
Av Terje Nordberg og Magne Taraldsen
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Etter et lovende forsøk i fjor, begynner det nå å bli ordentlig schwung over den nye Stomperud-varianten. Grepet med å legge handlingen til viktige epoker i norsk historie – denne gangen handler det om Sigurd Stomperud som sto vakt ved svenskegrensen i 1915 – gir manusforfatter Nordberg rike muligheter til å leke seg med både facts og karakterer. Hvis bare tegner Taraldsen får litt bedre tid på seg neste gang, snakker vi om obligatorisk julelesning.


Walt Disney's julehefte
Av William van Horn m.fl.
(Egmont)

TERNINGKAST 2

Hele åtte av årets julehefter har Disney-tilknytning. Dette er hummer og kanari-varianten av dem. På 30 avlange sider har man klart å klemme inn små historier med alle fra Ole Brumm til Robin Hood. Og kvaliteten er like varierende som utvalget er tilfeldig. Her står William van Horns utmerkede Barks-inspirerte serier side om side med sjarmløse middelmådigheter og rent oppsop. Julen er ingen unnskyldning for utgivelser som dette.


Sølvpilen
Av Frank Sels m.fl.
(Aller forlag)

TERNINGKAST 3

Hos en som ikke har lest Sølvpilen på, tja, 35 år, vekker dette gjensynet blandede følelser. Historiene er simple og tegningene rufsete, dialogen er stikkordsaktig og fortellerstemmen overforklarende. Men indianerne og kulturen deres blir tatt overraskende seriøst. Og Månestråle forblir – selv om streken er aldri så grov – et 70-tallsikon. Om man ikke akkurat blir overveldet av leseopplevelsen, er det fullt mulig å bli litegrann nostalgisk.


Smørbukk
Av Gard Espeland og Håkon Aasnes, Johannes Farestveit og Solveig Muren Sanden
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Som vanlig består Smørbukk-heftet av én ny og én gammel historie. I den første, av Espeland og Aasnes, er Smørbukk og Trond på villsvinsjakt med kamera. I den andre, av Farestveit og Muren Sanden, har fjernsynet nettopp kommet til bygda. Selv om referansene og formspråket i historiene er forskjellig, har de akkurat den samme jordnære og humane tonen. Smørbukk er og forblir julelesning av tryggeste, luneste sort.


Nils og Blåmann
Av Sigurd Winsnes og Ivar Mauritz-Hansen
(Egmont)

TERNINGKAST 4

En godbit for serienostalgikere og -historikere: Disse Nils og Blåmann-sidene fra årene 1927–29 er aldri tidligere gitt ut i julehefteform. Nils er den kanskje vel oppfinnsomme guttungen, den forunderlig kloke geita Blåmann hans trofaste følgesvenn. Sammen utgjør de en slags urnorsk, bondsk forløper for Tommy og Tigern. Serien om dem fremstår unektelig arkaisk i både form og innhold, men akkurat der ligger også mye av sjarmen.


Skipper'n
Av Bud Sagendorf
(Egmont)

TERNINGKAST 2

Årets Skipper'n-samling er ikke laget av seriens skaper E.C. Segar (1894–1938), men hans etterfølger Bob Sagendorf (1915–1994). Alt er likevel ved det samme gamle: Hovedpersonen er grinete, Tjoms er blakk, Olivia er kjærlighetssyk og alle har lav terskel for voldsbruk. Følelsen av at Sagendorf går på tomgang er påtakelig. Humrer man av disse tynne, tynne vitsene, er det mest sannsynlig av gammel julevane.


Kollektivet
Av Torbjørn Lien
(Bladkompaniet)

TERNINGKAST 4

I skyggen av storkanonene Pondus og Nemi, jobber Torbjørn Lien ufortrødent videre med Kollektivet. Årets 32 sider lange nytegnede julehistorie – ingen skal beskylde Lien for ikke å gi leserne sine valuta for pengene – har forsvunne barn, julemytologi og rølping som hovedingredienser. Balansen mellom handling og eksposisjon sitter kanskje ikke helt, men man merker hvor fortrolig serieskaperen er med sine egne figurer. Og kjedelig blir det aldri.


Pondus
Av Frode Øverli
(Egmont)

TERNINGKAST 3

Bare så det er sagt: Jeg holder Pondus for å være en av de aller beste norske tegneseriene noen sinne. Nettopp derfor blir jeg også lei meg av utgivelser som denne. Her blir vi tilgodesett med ynkelige 16 – seksten! – Pondus-striper til en pris av 58,90. Resten av bladet er fylt opp med tilfeldige gjesteserier, fotballquiz og en artikkel om alternative juletradisjoner. Forstemmelsen ligger nærmere enn julestemningen, for å si det sånn.


Lunch: Wunderbaum
Av Børge Lund
(Egmont)

TERNINGKAST 5

Børge Lund viser styrke. Etter å ha brukt noen år på å etablere Lunch som en av landets beste og mest populære stripeserier, har han fremdeles overskudd til å berike juleheftet sitt med en lang, ordentlig gjennomarbeidet spesialhistorie. Og dagsstripene hans viser ingen tegn til kvalitetssvikt, de heller. De som en gang i fremtiden skal forske på hvordan livet i det norske kontorlandskapet anno 2015 egentlig var, trenger bare å lese Lunch.


Rutetid
Av Frode Øverli m.fl.
(Egmont)

TERNINGKAST 3

Hvis det er bløte ordspill og enda bløtere visuelle gags som skal til for å få deg i julestemning, er dette heftet du skal kjøpe. I Rutetid får Frode Øverli brukt alle vitsene som blir i teiteste laget for Pondus. Her er de samlet med tilsvarende teite vitser av folk som Nils Axle Kanten, Tor Ærlig, Karstein Volle og Tore Strand Olsen. Noe kan til nød passere for satire, mye er panneklaskende simpelt. Det er dine penger og din tid.


Mormor og de åtte ungene
Av Maja Lunde og Hans Jørgen Sandnes m.fl.
(Egmont)

TERNINGKAST 4

Det er klart at også de minste skal ha tegneserier til jul. Årets eneste Anne-Cath. Vestly-hefte – det ble dessverre ikke noe med Knerten – er basert på "Marte og mormor og mormor og Morten" fra 1959. Marte har en drøm om å bli eventyrprinsesse på hest, og får hjelp av mormor til å oppfylle den. Tegningene er lettfattelige og dramatikken av det hverdagslige slaget. Alt er med andre ord lagt til rette for en koselig høytlesningsstund.


Flåklypa
Av Haakon W. Isachsen og Thierry Cappezone
(Egmont)

TERNINGKAST 5

Det er merkelige tider i Flåklypa. Solan og Ludvig jakter på spøkelser. Blodstrupmoen har fått et hemmelig oppdrag fra regjeringen. Og bare for å gjøre kaoset komplett, er også fjøsnisser og engler på ferde. Manusforfatter Isachsen og tegner Cappezone leverer kort sagt de aukrustske varene i denne sprelske, morsomme og svært forseggjorte historien. Jeg holder en knapp på Truls og Trine, men dette er en klar kandidat til årets beste julehefte.


Nemi
Av Lise Myhre
(Egmont)

TERNINGKAST 3

På den ene siden har du dem som finner sjarm, innsikt og inspirasjon i Nemi, på den andre har du oss som mest av alt blir irriterte. Mange av verdiene Lise Myhre bruker figuren sin til å misjonere for – kanskje først og fremst aksept for alle som er annerledes – er det lett å stille seg bak. Problemet er den snusfornuftige, kokett veslevoksne tonen hun bruker. Dessuten slurver hun ofte med tegningene. Men – hey! – kanskje det bare er meg.


Asterix & Obelix: Idefix
Av René Goscinny og Albert Uderzo
(Egmont)

TERNINGKAST 3

Et helt nytt Asterix-album, "Cæsars Papyrus", kom ut for bare noen uker siden. Dette er en kavalkade av gamle snutter med fokus på den nusselige terrieren Idefix. Det er nennsomt satt sammen, det hele, men jeg kan ikke fri meg for tanken om at slike klipp- og limutgivelser egentlig bidrar til å forsimple en gammel klassiker. Og du leser i hvert fall ikke "Asterix & Obelix: Idefix" før du har lest "Cæsars Papyrus".


Juleroser
Redaktør: Herborg Kråkevik
(Samlaget/Egmont)

TERNINGKAST 5

Dette er noe helt annet: et tykt, smakfullt utformet hefte myntet på et voksent, tradisjonsbevisst publikum. Inspirert av en type julehefter som var populære i første halvdel av forrige århundre, har Herborg Kråkevik samlet en mengde tekster og bilder av kunstnere fra vår egen samtid. Alle fra Karl Ove Knausgård og Vigdis Hjorth til Odd Nordstoga og Ørnulf Opdahl er med. Noe er høystemt, noe er humoristisk, alt er velsignet Disney-fritt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 19.12.15
© Roy Søbstad

Kommentarer