Mannen som oppfant fremtiden


Steve Jobs
USA 2015
Regi: Danny Boyle
Manus: Walter Isaacson, Aaron Sorkin
Skuespillere: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Sarah Snook, Katherine Waterson, Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg, John Ortiz, Perla Haney-Jardine, Jackie Dallas, Adam Shapiro, Tina Gilton, Makenzie Moss, Adam Reeser

TERNINGKAST 4

"Steve Jobs" er mer av et portrett enn en biografi. I stedet for å gi oss Apple-gründerens livshistorie, tar filmen oss med backstage i øyeblikkene før tre avgjørende produktlanseringer: Macintosh i 1984, NeXT i 1988 og iMac i 1998. Hver del kan ses som et eget enakters skuespill. Selv om Jobs (Michael Fassbender) alltid er fokusert på fremtiden, må han stadig finne seg i å bli konfrontert med fortiden i form av tidligere samarbeidspartnere og en datter han ikke vil vedkjenne seg. Og for hver akt skal den briljante, men arrogante fyren bli litegrann mindre full av seg selv.

Regissør Danny Boyle ("Trainspotting", "Slumdog Millionaire") og manusforfatter Aaron Sorkin ("The Social Network", tv-serien "Presidenten") gir seg ikke ut for å fortelle sannheten om denne myteomspunnede skikkelsen. Formen er kunstig, innholdet spekulativt og dialogen – med alle sine ping pong-aktige replikkvekslinger og perfekte oneliners – er av en type man kun hører i filmer skrevet av Sorkin.

Dette er ikke nødvendigvis noe problem. Til tider blir det tvert i mot virtous, frydefull filmkunst av det. Men det skaper en viss følelsesmessig avstand, og det gjør oss ikke egentlig klokere på hvem Steve Jobs var.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 21.01.16
© Roy Søbstad

Kommentarer