En fot i fortiden og en i fremtiden


Motorpsycho
Here Be Monsters
(Rune Grammofon/Musikkoperatørene)

TERNINGKAST 5

Motorpsycho er bandet som gjør alt riktig. Samtidig som de forvalter den 25 år lange historien sin på forbilledlig vis – med bøker, utstillinger, nyutgivelser, konsertfremføringer av klassiske album og alt hva det nå er – fortsetter de ufortrødent å pushe sine musikalske grenser. "Here Be Monsters" begynte, av alle ting, sitt liv som bestillingsverk til Norsk Teknisk Museums 100-årsjubileum.

Albumet er bygget opp rundt tre langstrakte, monolittiske konstruksjoner av noen låter. "Lacuna/Sunrise" har lengselsfulle melodilinjer, atmosfæriske instrumentalpartier og damekor. Den kunne kort sagt ha vært en glemt Pink Floyd-perle. "I.M.S." er hurtigere, hissigere og mye mer intens. Det er her powertrioen Sæther, Ryan og Kapstad – som for første gang på lenge ikke benytter seg av forsterkninger – kommer tydeligst til sin rett. Platens høydepunkt heter likevel "Big Black Dog".

Den bruker snaut 18 minutter på å skrive seg inn blant de beste, mest besettende av dette bandets etter hvert mange mastodontlåter. Og den gjør det uten å minne særlig om noen av dem. "Big Black Dog" høres bare ut som helt ny, helt klassisk Motorpsycho.

P.S. Spør ikke meg hva noe av dette har med Teknisk Museum å gjøre!

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 19.02.16
© Roy Søbstad

Kommentarer