Filmblogg: Mannen med ideene


Hvor mange filmmanusforfattere kan du navnet på?

De fleste kinogjengere vet antakelig at regissører som Quentin Tarantino og Woody Allen skriver manus til sine egne filmer. Er man bare litegrann nerdete av seg, kjenner man kanskje til manusforfattere som Joss Whedon, Judd Apatow og Aaron Sorkin også. De færreste bryr seg nok likevel om hvem som har skrevet filmene de ser.

Med tanke på at de aller fleste av dem har begynt som en idé i hodet til en forfatter, må dét sies å være ganske urettferdig.

En forfatter det er verdt å følge slik man ellers følger skuespillere og regissører, er Charlie Kaufman. Han er en av de få som har en så egenartet stemme at den skinner gjennom samme hvem som spiller i eller har regien på filmene han har skrevet.

Ideene til Kaufman er faktisk såpass odde at man kan undre seg over at de i det hele tatt blir produsert. I "Being John Malkovich" (1999) har noen oppdaget en portal inn i hodet på stjerneskuespilleren John Malkovich. "Adaptation" (2002) handler om en manusforfatter ved navn Charlie Kaufman som strever med å skrive det som skal bli filmen "Adaptation". Store deler av "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" (2004) foregår i bevisstheten til en mann som er i ferd med å få alle de vonde minnene sine slettet. I "Synecdoche, New York" (2008, som også går under den norske tittelen "New York i et nøtteskall") truer en teateroppsetning med å vokse seg like stor som verden selv.

Det er mange lag i disse filmene. "Adaptation", for eksempel, er en svært utspekulert meta-konstruksjon, full av referanser til sin egen tilblivelse, Kaufmans andre filmer og Kaufman selv. Men samtidig er den veldig mye mer. Den er rar og morsom og rørende, og den får deg til å tenke over universelle temaer som identitet og hvordan man kan lære seg å leve i verden.

Lignende ting kan man si om alle filmene Charlie Kaufman har skrevet. På én måte er de veldig sære, på en annen måte handler de om hver og én av oss. Jeg kan knapt komme på noen filmer som fortjener – og vinner like mye på – å bli sett flere ganger.

Kaufmans nye, den voksne animasjonsfilmen "Anomalisa", har ikke fått vanlig kinodistribusjon her til lands, men blir likevel vist på Cinemateket i Kristiansand torsdag 4. februar. Der kan man også få med seg "New York i et nøtteskall" 12. april.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.02.16
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Charlie Kaufman (t.v.) og medregissør Duke Johnson under innspillingen av "Anomalisa": United International Pictures

Kommentarer