Kaotisk krig, kaotisk film


13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
USA 2016
Regi: Michael Bay
Manus: Chuck Hogan, Mitchell Zuckoff
Skuespillere: John Krasinski, Pablo Schreiber, Toby Stephens, David Giuntoli, Max Martini, James Badge Dale, David Costabile, David Denman, Demetrius Grosse, Dominic Fumusa, Elektra Anastasi, Alexia Barlier, Liisa Evastina, David Furr, Kenny Sheard
Musikk: Lorne Balfe, Hans Zimmer
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

I 2012, året etter Gaddafis fall, er Benghazi i Libya et eneste stort, stinkende rottereir av opprørsgrupperinger. Tungt militært materiell selges åpenlyst på markedsplassen, potensielle fiender lurer bak hvert støvete hjørne. Når det amerikanske konsulatet blir angrepet, er det opp til seks staute alfahanner av noen sikkerhetsvakter å redde de som reddes kan.

"This is a true story," står det i forteksten til "13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi". Men alle som har sett en film av Michael Bay, for eksempel et av de fire "Transformers"-eposene hans, vet at han kan få enhver historie til å fremstå som en febril gutteromsfantasi. Kameraet står aldri i ro. Et bilde holdes aldri i mer enn to sekunder. Lydsporet er like bombastisk samme hva som foregår. Med litt velvilje kan man kanskje si at Bay klarer å formidle det kaotiske i situasjonen. Men etter nærmere to og en halv time med våpenfetisjisme, eksplosjoner og skuddsår, er det større perspektivet – hvem er det egentlig som angriper? hvorfor kommer ikke amerikanske myndigheter til unnsetning? – fremdeles like uklart for oss som ser på. Vi er bare utmattede.

Kost heller på deg et gjensyn med Ridley Scotts "Black Hawk Down" (2001).

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.02.16
© Roy Søbstad

Kommentarer