Kjærlighet gjør blind


Min elskede
Frankrike 2015
Originaltittel: Mon roi
Regi: Maïwenn
Manus: Etienne Comar, Maïwenn
Skuespillere: Vincent Cassel, Louis Garrel, Emmanuelle Bercot, Ludovic Berthillot, Félix Bossuet, Camille Cottin, Romain Sandère, Isild Le Besco, Chrystele Saint-Louis Augustin, Patrick Raynal, Paul Hamy
Musikk: Stephen Warbeck
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 3

Vi i kinosalen forstår det lenge før henne: Georgio, den sjarmerende, verdensvante restauratøren Tony sjekker opp på en nattklubb, betyr trøbbel. Han bruker for mye penger, han fester for mye og han bruker alt for mye tid på sin gamle modellkjæreste. Men Tony (spilt av Emmanuelle Bercot, som fikk prisen for beste kvinnelige hovedrolle under fjorårets Cannes-festival) blir forelsket. Når Georgio (sølvreven Vincent Cassel fra "Black Swan" og "Tale of Tales") sier at han vil ha barn med henne, er det sånn det må bli. Først 10 år senere, mens Tony lærer seg å gå igjen etter en skiulykke, later hun til å se faresignalene som var der hele tiden.

Da har hun – og vi som ser på – vært gjennom utallige runder med tiltrekning og frastøting, tiltrekning og frastøting. "Min elskede" har knapt et pusterom å by på. Det er liksom enten berusende elskov på kjøkkenbenken eller sammenbrudd på åpen gate, aldri noe hverdagslig midt i mellom. Og innsikten vi sitter igjen med etter to timers utmattende emosjonell berg- og dalbane, må sies å være av det heller banale slaget. For sikkerhets skyld legger Georgio ordene i munnen på oss: "Man går fra folk av de samme grunnene som man blir tiltrukket av dem."

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 11.02.16
© Roy Søbstad

Kommentarer