Når presten leker Gud


The Priest's Children
Tyskland/Kroatia 2013
Originaltittel: Svecenikova djeca
Regi: Vinko Bresan
Skuespillere: Kresimir Mikic, Niksa Butijer, Marija Skaricic
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

Fader Fabijan ser med bekymring på befolkningsutviklingen i det lille sognet sitt. For mange dør og for få blir født. Fabijans løsning på problemet er like enkel som den er dristig: Sammen med de to lokale forhandlerne begynner han å stikke hull i alle kondomer som legges ut for salg. Presten avskaffer kort og godt prevensjon. Han leker Gud.

Etter hvert som forviklingene tårner seg opp for den velmenende, men naive Fabijan – det er babyer som blir forlatt på dørstokken hans om natten og biskoper som kommer på uanmeldt besøk – kunne "The Priest's Children" ha utviklet seg til en ren farse. I stedet klarer regissør Vinko Bresan, som tidligere har laget komediene "Hvordan krigen startet på min øy" (1998) og "Marsal" (1999) om 90-tallets kriger på Balkan, å holde en tone som er folkelig uten å bli fjollete og satirisk uten å bli bitter. (Når så vi sist en norsk film som lykkes med det samme?)

Plottet er fiffig, persongalleriet er fargerikt og den kroatiske øysettingen er ingenting om ikke pittoresk. Den katolske kirken blir dessuten stående igjen ribbet for ære. "The Priest's Children" er kanskje for lettbent til å gjøre varig inntrykk, men den har betydelige gleder å by på.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 29.01.16
© Roy Søbstad

Kommentarer