Grim er ordet


Grimsby
USA 2015
Regi: Louis Leterrier
Manus: Sacha Baron Cohen, Phil Johnston
Skuespillere: Sacha Baron Cohen, Mark Strong, Penélope Cruz, Isla Fisher, Rebel Wilson, Ian McShane
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 1

Du kan si mye om "Borat" (2006) og "Brüno" (2009), men du kan ikke nekte for at de var genuint inspirerte komedier. "Grimsby", derimot, er nesten fascinerende umorsom. Og der Sacha Baron Cohens tidligere filmer hadde satirisk snert, sparker denne kun nedover.

Den nye karakteren hans, Nobby, er en arbeiderklasseidiot med ølmage og Liam Gallagher-sveis. Nobby har en lenge bortkommen bror også, Sebastian, som skal vise seg å være MI6-agent. Dermed er det duket for en uhellig røre av James Bond-aktig action og Dølle Døck-aktig humor.

Dølle Døck, ja: Når "Grimsby" ikke hånler av britiske fattigfolk, velter den seg i en jevn, brunfarget strøm av rasisme, homofobi, fedme, bæsj og stump vold. Baron Cohen later kort sagt til å ha utviklet en nesten rørende tro på at hvis noe bare er tilstrekkelig politisk ukorrekt, så vil det automatisk bli gøyalt å se på. Sånn er det dessverre ikke.

Dessuten er filmen hans umusikalsk. I det ene øyeblikket vil den ha oss til å le av at brødrene blir midtpunktet i en elefant-bukkake (ikke spør!), for i det neste å vise oss et sentimentalt flashback til da de ble adskilt som barn. Kun psykopater vil være i stand til å ta et sånt sprang fra latter til tårer.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 25.02.16
© Roy Søbstad

Kommentarer