Når man blir treogåtti


Loretta Lynn
Full Circle
(Legacy Recordings/Sony)

TERNINGKAST 5

For mange er Loretta Lynn en av 60- og 70-tallets klassiske countrystjerner. For andre er hun først og fremst opphavskvinnen til "Coal Miner's Daughter", sangen som i 1980 ble adaptert til en Oscar-vinnende film. Yngre generasjoner vil nok helst forbinde henne med det garasjerockende Jack White-samarbeidet "Van Lear Rose" fra 2004. Nå er Loretta Lynn 83 og klar for nok et comeback.

Og hun er seg selv lik. Riktig nok får hun tendenser til gammel dame-skjelving i stemmen når sangene er på sitt mest følsomme, men ellers låter Loretta Lynn like sterk, klar og gjenstridig som hun alltid har gjort. Låtutvalget – en blanding av nyinnspillinger og standarder, av folkballader og honky tonk – er forbilledlig. Den tradisjonstro produksjonen – ved datteren Patsy Lynn Russell og John Carter Cash – er ytterst smakfull. Det er en varme i disse innspillingene man rett og slett ikke hører i moderne Nashville-country. At oppkomlingen Elvis Costello (61) må holde seg til en beskjeden andrestemme mens med-legenden Willie Nelson (82) får synge duett, føles dessuten veldig riktig.

"There are no tears where I am bound," synger Loretta Lynn. Men det høres ikke ut til at hun skal noe sted med det første.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.03.16
© Roy Søbstad

Kommentarer