Norske nødløsninger


Welcome to Norway!
Norge 2016
Regi og manus: Rune Denstad Langlo
Skuespillere: Anders Baasmo Christiansen, Henriette Steenstrup, Olivier Mukuta, Nini Bakke Kristiansen, Elisar Sayegh, Henrik Rafaelsen
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Bildet "Welcome to Norway!" tegner av norsk flyktningemottaksbransje virker langt mer troverdig enn man skulle ønske. Motivasjonen er en drøm om å motta mest mulig statsstøtte, gjennomføringen er basert på improvisasjon og nødløsninger. Og resultatet ender opp midt mellom det farseaktige og det tragiske.

Per Primus er den driftige, men blakke eieren av et nedkjørt høyfjellshotell. Det er klart han skal starte asylmottak. Som han sier det selv: "Flyktningene får bo på hotell og vi blir millionærer." Men første toglast – en brokete forsamling på 50 personer – er knapt stuet inn før de begynner å kreve mat og strøm og språkkurs og Playstation. Snart må Primus ty til både nesten-tyverier og nesten-prostitusjon for at det hele skal gå i hop.

Anders Baasmo Christiansen spiller denne lett gjenkjennelige typen – han som er flink til å sette ting i gang, men ikke like flink til å gjennomføre dem – med akkurat nok følsomhet til at han nesten blir likandes. Og selv om filmens mange handlingstråder knapt kan sies å gå opp i en helhetlig fortelling, blir "Welcome to Norway!" i hvert fall aldri mindre enn fornøyelig. Mer velplassert harselas er det dessuten vanskelig å tenke seg akkurat nå.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 03.03.16
© Roy Søbstad

Kommentarer