Store følelser og stor applaus i Kilden


World of Music - Hanne Krogh, Helene Bøksle, Marianne Antonsen, Thomas Ruud, Kristian Krokslett og Mannskoret Gaasehud
Konsertsalen i Kilden, Kristiansand
3. mars 2016

TERNINGKAST 5

Fra Erik Bye til Michael Jackson og tilbake igjen: Hanne Krogh og vennene hennes viser hva musikken er god for.

Det har på forhånd vært litt vanskelig å få tak i akkurat hva "World of Music" skal være for noe: En konseptuell forestilling om hvilken rolle musikken spiller i våre alles liv eller ganske enkelt en aften med fine sanger fremført av noen særdeles flinke sangere? Svaret skal vise seg å være litt av det ene og litt av det andre.

Hanne Krogh – som ikke bare er hjernen bak "World of Music", men også Norges aller koseligste dame – er vår toastmaster. Foran en storskjerm som viser Den blå planeten i all sin velde, innleder hun med en monolog om hvordan musikken kan gjøre oss mer åpne for selve livet. I kveld, skjønner vi, er det lov å bruke de helt store ordene. Og når Erik Byes skjøre "Vår beste dag" ender opp i den svulstige australske 80-tallsslageren "You're the Voice", blir det også tydelig hvor stor den musikalske bredden er.

Mannskoret Gaasehud bidrar med malmfull klang og det fire mann sterke bandet med mangfoldig, smakfullt akkompagnement. Repertoaret er skreddersydd for å fremheve de forskjellige vokalistenes styrker.

Helene Bøksle får synge en vakker irsk folketone med tekst av Sondre Bratland og en himmelstormende "Bifrost" fra filmen "Birkebeinerne". Marianne Antonsen foredrar "Amazing Grace" og en åpenbart ektefølt "Gabriellas sång" fra "Les Miserables". Alle de tre damene kommer sammen for en swingende, gøyal versjon av Cole Porters "Miss Otis Regrets (She's Unable to Lunch Today)".

I en forestilling som igjen og igjen skal ha oss til å kjenne på klumpen i halsen, er det likevel sopranen Thomas Ruuds fremføring av "Nessun Dorma" fra Puccini-operaen "Turandot" som blir høydepunktet: staut, klokkeren, overveldende.

Når nærmere to timer er gått – og rett etter at et samlet ensemble på fiffig vis har koblet "Vår Herres klinkekule" (Erik Bye igjen) opp mot Michael Jacksons "Earth Song" – konkluderer Hanne Krogh med at musikk "egentlig er veldig viktig". Og så mye applaus og så mange henførte sukk som har vært å høre i Kilden denne kvelden, er det umulig å ikke gi henne rett i det.

Skrevet for Fædrelandsvennen, upublisert
© Roy Søbstad

Kommentarer