Danser med ulver og pantere og bjørner


Jungelboken
USA 2016
Originaltittel: The Jungle Book
Regi: Jon Favreau
Manus: Justin Marks
Skuespillere: Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Neel Sethi, Christopher Walken
Musikk: John Debney
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Det er lov å være skeptisk. Så lenge 1967-filmatiseringen av "Jungelboken" eksisterer i all sin håndtegnede prakt, finnes det ingen grunn til å lage den på nytt. Heldigvis er det heller ikke det Disney har gjort. Den nye "Jungelboken" henter litt fra den gamle og litt fra Rudyard Kipling, og tilfører samtidig en god del nytt. Denne versjonen står med andre ord på sine egne ben.

Og den står støtt. Fortellingen om Mowgli, menneskegutten som vokser opp blant ulver, blir her fortalt gjennom en blanding av levende skuespill og superdetaljert dataanimasjon. Resultatet er noe midt mellom det realistiske og det mytologiske: Jungelen som sett gjennom øynene til et barn.

Samtidig gis alle dyrene like mye personlighet av stemmeskuespillerne som av teknologien. Ben Kingsleys Bagheera og Bill Murrays Baloo er like kloke og godslige som Idris Elbas Shere Khan er fryktinngytende. Og Christopher Walkens King Louie er den rene oberst Kurtz der han troner i tempelet sitt.

Kun et par korte musikalinnslag – "The Bare Necessities" måtte vel være med – forstyrrer den ellers så utsøkte miksen av humor, spenning og magi. Det er så man blir misunnelig på 10-åringen som skal få oppleve dette på kino.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 14.04.16
© Roy Søbstad

Kommentarer