Den franske versjonen


Den franske forbindelsen
Frankrike 2014
Originaltittel: La French
Regi: Cedric Jimenez
Manus: Audrey Diwan, Cedric Jimenez
Skuespillere: Jean Dujardin, Gilles Lellouche, Celine Sallette, Melanie Doutey, Benoît Magimel, Guillaume Gouix, Bruno Todeschini, Moussa Maaskri, Cyril Lecomte, Bernard Blancan, Gérard Meylan, Eric Fraticelli, Féodor Atkine
Musikk: Guillaume Roussel
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

The French Connection var det man kalte smuglerruten som på 1960- og 70-tallet ble brukt til å føre store mengder heroin fra Tyrkia til USA via Marseilles. Den amerikanske siden av denne historien ble fortalt i William Friedkins klassiker "Brennpunkt New York" allerede i 1971. "Den franske forbindelsen" er franskmennenes versjon.

Tidsepoken kan vanskelig ha sett kulere ut den gang det begav seg. Aldri har kinnskjegg vært barskere, skinnjakker trangere eller skjortebryst mer oppkneppede enn her. Det er så man kan kjenne lukten av Gitanes og aftershave. Kamera henger vekselvis over skulderen til den nidkjære dommeren Michel (Jean Dujardin fra "The Artist") og den hensynsløse narkobaronen Zampa (Gilles Lellouche). Informasjonen kommer tett som i en av Scorseses gangsterfilmer, og volden rammer like brått og kvalmende.

Og det blir etter hvert mye av det gode. "Den franske forbindelsen" er lang, labyrintisk og langt fra enkel å følge. Filmen hadde neppe hatt vondt av en ekstra runde i klipperommet, for å si det sånn. Og selv om den er aldri så velspilt – og sammenligningen helt sikkert er urettferdig – tar man seg også i å savne den røffe sjarmen til Gene Hackman og Roy Scheider.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 31.03.16
© Roy Søbstad

Kommentarer