En cowboy til sjøs


Sturgill Simpson
A Sailor's Guide to Earth
(Atlantic/Warner)

TERNINGKAST 5

Slik kan også countrymusikk låte. De ni sangene på "A Sailor's Guide to Earth" kunne ha utgjort et helt tradisjonelt album av Waylon Jennings- eller Merle Haggard-skolen. Men Sturgill Simpson har arrangert og produsert dem til å bli noe langt vanskeligere definerbart enn som så. La oss kalle det honky tonk à la New Orleans.

Tekster som blander ramsalte sjømannsskrøner med rasende protest og dyrekjøpt livsvisdom. Smektende, staselige ballader som brått går over i groovy årgangssoul. Steelgitarer, strykere og sporadiske innslag av elektronikk. Skikkelig punchy blåsere fra The Dap-Kings som pleide å backe Amy Winehouse. En cover av Nirvana-låten "In Bloom". En og annen countrytradisjonalist vil sikkert grine på nesen av alt dette, men egentlig burde de fryde seg over at noen tør å røske i utdaterte sjangergrenser. I hvert fall når det gjøres med denne typen stil, respekt og overskudd.

Nå ligger det liksom i kortene at 37 år gamle Sturgill Simpson fra Kentucky – noen vil sikkert kjenne ham for temaet til TV-serien "Vinyl" – skal få et større gjennombrudd med sitt tredje album. Ingenting kunne i så fall ha vært mer fortjent. Dette er et av årets beste helt uavhengig av sjanger.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 15.04.16
© Roy Søbstad

Kommentarer