Famling i mørke


Huset
Norge 2015
Regi og manus: Reinert Kiil
Skuespillere: Sondre Krogtoft Larsen, Mafs Reinhardt, Espen Edvartsen, Ingvild Flikkerud, Anita Ihler, Sigmund Sæverud, Fredrik von Lüttichau, Heidi Ødegaard Mikkelsen, Evy Kasseth Røsten
Musikk: Kim Berg, Levi Gawrock Trøite
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

I noen minutter blir vi forledet til å tro at "Huset" skal være en krigsfilm. Men det er bare inntil våre protagonister, to tyske soldater og deres skadete norske krigsfange, søker ly for kulden i et avsidesliggende hus i Odalen. Da levnes ingen tvil om at det er en grøsser vi ser: Uforklarlige dunkelyder kommer fra andre etasje, mystiske symboler dukker opp på veggene, skikkelser viser seg i døråpninger og vinduer. Snart blir soldatene nødt til å sette spørsmålstegn ved sin egen forstand.

Det skorter ikke på verken viljen eller sjangerbevisstheten her. Regissør og manusforfatter Reinert Kiil har skapt flere gode enkeltsekvenser ut av lite annet enn solid skuespill, borende skygger og desorienterende lyddesign. Problemet er at han har så lite historie å jobbe med. Hintene om husets hemmeligheter føles merkelig utenpåklistrede og soldatenes famling i halvmørke fører aldri til annet enn mer famling i halvmørke. Og etter sin løfterikt foruroligende innledning, blir "Huset" for enstonig til virkelig å feste klørne i oss.

Når den store norske skrekkfilmen en gang kommer, kan det godt være Reinert Kiil som har laget den. Da vil denne i så fall bli husket som det lovende lærestykket hans.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 14.04.16
© Roy Søbstad

Kommentarer