En thriller etter vårt hjerte


Our Kind of Traitor
Storbritannia 2015
Regi: Susanna White
Manus: Hossein Amini, John le Carré
Skuespillere: Ewan McGregor, Naomie Harris, Damian Lewis, Stellan Skarsgård
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

På ferie i Marrakesh blir det britiske ekteparet Gail (Naomie Harris) og Perry (Ewan McGregor) kjent med russeren Dima (Stellan Skarsgård). Han er minst like vulgær som han er rik, men klarer på sitt røffe vis å sjarmere de to. Problemene begynner når Dima ber dem om en tjeneste. Før de vet ordet av det, befinner Gail og Perry seg i en ekstremt farlig posisjon: De er blitt budbringere mellom russisk mafia og britisk etterretning.

Det handler om store penger, internasjonal politikk, moralske gråsoner og alt annet man forventer seg av en John le Carré-filmatisering. Helt på nivå med iskalde "Tinker Tailor Soldier Spy" (2011) eller sexy "The Night Manager" (årets beste påskekrim på TV!), er "Our Kind of Traitor" likevel ikke. Til det er filmen for preget av visuelle klisjeer – den skittengule og stålblå fargepaletten har føltes utbrukt lenge nå – og historien for fattig på ordentlige overraskelsesmomenter.

Men vi blir jo ikke akkurat skjemt bort med voksne, intelligente thrillere for tiden. Og veldreid og velspilt – spesielt stas er det å se Skarsgård ta i bruk hele registeret sitt – som "Our Kind of Traitor" tross alt er, bør kresne kinogjengere kjenne sin besøkelsestid.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.05.16
© Roy Søbstad

Kommentarer