Kanskje kommer kongen


A Hologram for the King
USA 2015
Regi og manus: Tom Tykwer
Skuespillere: Tom Hanks, Tom Skerritt, Sarita Choudhury, Tracey Fairaway, Megan Maczko, Dhaffer L'Abidine, Jay Abdo, Jane Perry, Khalid Laith, David Menkin, Omar Elba, Michael Baral, Christy Meyer, Janis Ahern, Jon Donahue
Musikk: Johnny Klimek
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 3

Forretningsmannen Alan Clay (Tom Hanks) er langt hjemmefra. Han har kommet til Saudi Arabia for å selge et hypermoderne 3D-kommunikasjonssystem til kongen, men ender opp med å drive rundt i det fremmede landet mens han venter på at et eller annet skal skje. Clay vet at han må dra handelen i land for å beholde jobben og at datterens utdannelse avhenger av at han har en jobb som kan betale for den. Og på Clays rygg vokser noe som kan være en svulst.

Tom Hanks er like god som alltid når han her spiller en lettere utbrent versjon av sin patenterte anstendige middelklasseamerikaner. Men "A Hologram for the King" som helhet – som er adaptert av Tom Tykwer ("Løp, Lola, løp!") fra Dave Eggers sin roman – prøver å gape over for mye. Den sneier innom alt fra kollisjonen mellom vestlig og arabisk kultur til globaliseringen av økonomien uten egentlig å si noe om verken det ene eller andre. Fortellingen er dessuten springende og humoren bare unntaksvis treffende. Og til slutt fisler alt sammen liksom bare ut i en svært konvensjonell kjærlighetshistorie.

Det som kunne ha blitt et friskt og frekt blikk på verden anno 2016, har i stedet endt opp som en halvslapp "Lost in Translation"-variant.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 14.07.16
© Roy Søbstad

Kommentarer