Våpenbrødre


War Dogs
USA 2015
Regi: Todd Phillips
Skuespillere: Jonah Hill, Miles Teller, Ana de Armas, J. B. Blanc, Bradley Cooper
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

George W. Bush sine kriger i Irak og Afghanistan skapte ikke bare forretningsmuligheter for multinasjonale kjempeselskaper. Også kreative halvgangstere fikk sin del av kaken. "War Dogs" er basert på den sanne historien om high school-kompisene David (Miles Teller) og Efraim (Jonah Hill), som tidlig på 2000-tallet tjente seg søkkrike på å selge våpen til det amerikanske forsvaret.

De som måtte forvente en ny latterkule fra Hill – for anledningen utstyrt med harry solbriller, enerverende latter og fleksibel moral – og Todd Phillips – regissøren av samtlige tre "The Hangover"-filmer – vil ikke bli direkte skuffet. Det er en god del å le av her. Men det høye tempoet og den tøffe tonen, samt bruken av fortellerstemme og klassisk rockmusikk, gjør det åpenbart at Phillips egentlig har villet ta en Scorsese. Moromenn får vel etter hvert behov for å bli tatt på alvor, de også.

Når filmen hans aldri er i nærheten av å nå den samme feberaktige intensiteten som en "Mafiabrødre" eller en "The Wolf of Wall Street", er det fordi handlingsforløpet og de formmessige grepene føles i overkant familiære. Men et veldreid, underholdende og, ikke minst, betimelig stykke satire er "War Dogs" likevel blitt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 18.08.16
© Roy Søbstad

Kommentarer