Et nytt og bedre menneske


Morgan
USA 2016
Regi: Luke Scott
Manus: Seth Owen
Skuespillere: Kate Mara, Anya Taylor-Joy, Toby Jones, Rose Leslie, Boyd Holbrook, Michelle Yeoh, Jennifer Jason Leigh, Paul Giamatti
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

På en avsidesliggende herregård i Irland har en gruppe vitenskapsfolk klart det umulige: De har skapt liv. Morgan (den kommende stjernen Anya Taylor-Joy) ser ut som en ung pike og er utstyrt med både følelser og intelligens. Dessverre har hun også vist seg å ha en ukontrollerbar, voldelig side. Nå er det opp til "risikostyringskonsulenten" Lee Weathers (Kate Mara fra "House of Cards") å vurdere om eksperimentet kan sies å ha vært vellykket eller ikke.

OK, så er regidebuten til Luke Scott (sønn av sin far Ridley, som er produsent her) lite annet enn nok en moderne Frankenstein-variant. Vi så noe lignende senest i "Ex Machina" for et og et halvt år siden. Og det var en både smartere og mer classy film. Likevel er det en god stund lett å bli revet med av "Morgan". Den har sine egne ideer om farene ved å leke Gud og den har en håndfull alltid severdige skuespillere – Toby Jones, Paul Giamatti og Jennifer Jason Leigh blant dem – til å selge disse ideene inn til oss. Desto mer synd er det at Scott mot slutten henfaller til B-filmklisjeer. Nok en gang degenerer det som egentlig var en film om vitenskapens muligheter og farer til en film om løping i skogen og slåssing på bare nevene.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 08.09.16
© Roy Søbstad

Kommentarer