Dumme mennesker som gjør dumme ting


Masterminds
USA 2014
Regi: Jared Hess
Manus: Chris Bowman, Hubbel Palmer, Emily Spivey
Skuespillere: Zach Galifianakis, Kristen Wiig, Jason Sudeikis, Owen Wilson
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 3

Det sprøeste med denne forsøksvis helsprøe filmen, er at den skal være "basert på en sann historie". Ingenting her har nemlig noen som helst likhet med den virkeligheten du og jeg forholder oss til.

Det handler om en gjeng med "white trash" som raner en pengetransport og siden gjør hver eneste tabbe det er mulig å tenke seg. Men historien i "Masterminds" betyr egentlig ingenting. Her er det hele og fulle poenget å se dumme mennesker gjøre dumme ting. Og i så måte stjeler Zach Galifianakis showet. Fyren virker genuint enfoldig der han suldrer rundt med pasjesveis og lar seg utsette for den ene ydmykelsen verre enn den andre. Den vanligvis smarte og likandes Kristen Wiig har mindre å spille på i rollen som objekt for Galifianakis' begjær. Owen Wilson beskrives best som veldig Owen Wilson-aktig.

Hjertevarme får du lete etter annetsteds. Man ler av, ikke med, disse idiotene. Jared Hess, regissøren som debuterte med den enda mer hånlige "Napoleon Dynamite" i 2004, har dessuten en nesten fornærmende sterk tro på vi vil le bare kostymene er teite nok. Et og annet øyeblikk av inspirert situasjonskomikk gjør at "Masterminds" likevel kan duge som tidtrøyte en ellers grå hverdag i oktober.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 21.10.16
© Roy Søbstad

Kommentarer