En hverdagslig krise


Dagen i morgen
Frankrike/Tyskland 2016
Originaltittel: L'Avenir
Regi og manus: Mia Hansen-Løve
Skuespillere: Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka, Edith Scob
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 5

Filosofilæreren Nathalie er et sted i 50-årene når livet begynner å butte i mot. Forlaget har ikke lenger tro på bøkene hennes. Moren prøver å skape drama til alle døgnets tider. Mannen har møtt en annen. Lyspunktet er en tidligere student hun har et godt øye til, men både alder og ideologi står mellom dem.

Franske intellektuelle i midtlivskrise er ikke nødvendigvis dem det er enklest å identifisere seg med her i verden. Disse folkene leser Adorno på bussen. Likevel er "Dagen i morgen" en film som mer enn noe annet oppleves medmenneskelig og varm.

En av grunnene til dét er at den fransk-danske forfatter-regissøren Mia Hansen-Løve ("Eden") aldri faller for fristelsen til å snakke i store bokstaver. Selv når Nathalies tilværelse brått blir snudd på hodet, klarer Hansen-Løve å holde en nøktern og ujålete tone. Men kanskje enda viktigere er den sterke, naturlige tilstedeværelsen til hovedrolleinnhaver Isabelle Huppert (sist sett i Joachim Triers "Louder Than Bombs"). I hennes skikkelse blir sprenglærde Nathalie et menneske like forståelig og paradoksalt som noen av oss andre: Når hun tilfeldigvis ser mannen og hans nye kjæreste på gaten, slutter hun å gråte og begynner å le i stedet.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 21.10.16
© Roy Søbstad

Kommentarer