Filmblogg: Fem tips til en skumlere allehelgensaften


Når gatene kryr av klovner med onde hensikter, er det best å holde seg inne med en god film.

La gå at Halloween er en bare 15 år gammel "tradisjon" i Norge. La gå at hele greia er noe handelsstanden har prakket på oss. Allehelgensaften, som dagen jo egentlig heter, er uansett en kjempegod unnskyldning for å se skumle filmer.

Her er fem veldig forskjellige tips. Alle sammen er av nyere dato og bør være tilgjengelige på din strømmetjeneste.

Den tradisjonelle: "The Woman in Black" (2012). En fiks liten spøkelsesfilm av den gamle skolen. Harry Pot... – sorry! – Daniel Radcliffe nøster opp i skumle historier på den engelske landsbygda. Nesten som i en Agatha Christie-fortelling. Forskjellen er bare at dette mysteriet ikke har noen rasjonell løsning.

Den paranoide: "It Follows" (2014). Like etter at hun har hatt sex med kjæresten for første gang, får Jay vite at hun er blitt smittet med en forbannelse: Fra nå av vil hun alltid være forfulgt. Og det som jager henne vil ikke la seg stoppe før hun er død. Denne lavbudsjett-skrekkisen fungerer fordi den har forstått noe viktig: Det er trusselen om at noe grusomt skal skje – snarere enn det grusomme i seg selv – som er det mest skremmende.

Den gotiske: "Crimson Peak" (2015). Amerikansk overklassepike (Mia Wasikowska) faller for pengelens britisk aristokrat (Tom Hiddleston). At grunnen rundt hans ruin av en herregård bokstavelig talt blør, er ikke nok til å avskrekke henne. Til det er kjærligheten for sterk. Så lenge du er villig til å gi deg fantasien og de store følelsene i vold, vil "Crimson Peak" være en like deler storslått og uhyggelig filmopplevelse.

Den psykologiske: "The Babadook" (2014). Zombier, vampyrer og sadistiske seriemordere kan være gufne, for all del. Men – som vi husker fra "Ondskapens hotell" (1980) – lite treffer oss hardere enn å se en familie gå løs på seg selv. Og "The Babadook", som til å begynne med kan se ut som bare enda en monsterfilm, skal vise seg å være minst like vond som den er skremmende.

Den for (nesten) hele familien: "Gåsehud" (2015). Skrekk kan være gøy også. Denne filmatiseringen av R.L. Stines bokserie "Grøsserne" – hvor de nifse buktalerdukkene, muterte kjempeinsektene og alle de andre monsterne fra bøkene blir vekket til live – er den rene innføringen i skrekkfilmens standardgalleri.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 27.10.16
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra "The Woman in Black 2: Angel of Death": Norsk filmdistribusjon

Kommentarer