Serier og filmer vi gleder oss til i 2017


T2 Trainspotting
Regi: Danny Boyle, premiere 24. februar 2017

Hvilken film definerte 90-tallet? De store massene vil sikkert mene "Titanic" eller "Forrest Gump". De som vil være litt kule sier kanskje "Pulp Fiction" eller "The Matrix". Og de som vil være enda litt kulere sier "Trainspotting".

"Trainspotting" (1996) var en film med et utall uforglemmelige øyeblikk: "choose life"-monologen, Ewan McGregor som stuper ned i verdens mest ufyselige toalett, overdosescenen med Lou Reeds "Perfect Day" på soundtracket, den døde babyen.

Nå er Renton, Spud, Sick Boy, Begbie og resten av de skotske tjuvraddene og junkiene straks tilbake. Og skal vi dømme etter traileren, er de 20 år eldre og omtrent like kloke.

At "T2 Trainspotting" skal bli like minneverdig som originalen, er så godt som utenkelig. Men med Danny Boyle tilbake i registolen og de samme gamle skuespillerne, må det være lov å håpe at ånden fra den gang lever videre i en eller annen form.


Silence
Regi: Martin Scorsese, premieredato ikke fastsatt

Fra "Taxi Driver" (1976) og "Den rasende oksen" (1980) til "Mafiabrødre" (1990) og "The Wolf of Wall Street" (2013): Martin Scorsese har vært en utrettelig leverandør av kvalitetsfilm i over 40 år nå. Selvsagt får han det ikke helt til hver gang – vi kan vel være enige om at for eksempel "Gangs of New York" (2002) var traurige greier – men uinteressante er filmene hans aldri.

Med "Silence" vender katolikken Scorsese nok en gang tilbake til favorittemaene tro og tvil. På 1700-tallet kommer to jesuitt-misjonærer (Andrew Garfield og Adam Driver) til japan for å lete etter sin mentor (Liam Neeson), som de frykter har blitt tvunget av et brutalt, kristendomsfiendtlig regime til å si fra seg sin tro.

Amerikanske kritikere har brukt til dels store ord om dette episke historiske dramaet, og vi har ikke glemt at en av Scorseses beste filmer heter "Jesu siste fristelse" (1988).


Twin Peaks
Regi: David Lynch, premieredato ikke fastsatt

Jeg husker godt den første gangen jeg så "Twin Peaks". Året var 1990, og sammen med noen kamerater var jeg i videosjappa for å finne noe å slå i hjel en lørdagskveld med. Da mine mer verdensvante venner – som hadde sett "Blue Velvet" og greier – så navnet David Lynch på et omslag, var saken avgjort.

"Twin Peaks" var en slags krim, men den lignet ikke på noen krim vi hadde sett før. En jente ved navn Laura Palmer blir funnet drept. Den pussige FBI-agenten Dale Cooper leder etterforskningen. Twin Peaks, som på overflaten er en helt normal småby, viser seg å skjule mange hemmeligheter. Men i stedet for at mysteriet blir oppklart, blir alt bare mer og mer, vel, mystisk. Til dags dato har ingen TV-serie gjort sterkere inntrykk på meg.

Og nå, 25 år senere, har jeg bevisst unngått alt stoff om den nye sesongen som er på gang. Min erfaring er at "Twin Peaks" fungerer bedre jo mindre man vet.


Paterson
Regi: Jim Jarmusch, premiere 10. februar 2017

Noen liker superhelter. Andre foretrekker en real hverdagshelt.

Jim Jarmusch uttalte nylig at han er lei av aggressive og konfronterende filmer. Derfor handler hans siste, "Paterson", om en bussjåfør (spilt av Adam Driver fra TV-serien "Girls") som skriver dikt. Det mest dramatiske som skjer i den, skal være at bussen får motorstopp. Men alle som har sett for eksempel "Down by Law" (1986), "Dead Man"(1995) eller "Only Lovers Left Alive" (2013), vet at det foregår mer under overflaten i en Jarmusch-film enn det man får med seg ved første gjennomsyn. Ikke minst har vår mann en deilig subtil form for humor.

Regissørhelten har forresten nylig også laget dokumentaren "Gimme Danger" om Iggy Pop og The Stooges. Den er selvsagt obligatorisk for alle oss som liker – du gjettet riktig – Jim Jarmusch, Iggy Pop og The Stooges.


Blade Runner 2049
Regi: Denis Villeneuve, premiere 6. oktober 2017

Nei, jeg har ikke gått rundt og ønsket meg en oppfølger til "Blade Runner", jeg heller. Ridley Scotts science fiction-noir-dystopi fra 1982 står faktisk støtt på sine egne ben. Likevel merker jeg at forventingene nå er i ferd å bygge seg opp.

Det første gode tegnet var at Denis Villeneuve fikk regijobben. Villeneuve har med narkothrilleren "Sicario" (2015) og science fiction-dramaet "Arrival" (2016) markert seg som en av vår tids mest stilsikre filmskapere, noe som må sies å passe godt når han skal følge opp en av historiens mest stilfulle filmer.

Det andre gode tegnet var traileren som nylig ble sluppet på nett. Den røper egentlig ingenting om handlingen, men den har Harrison Fords livstrette fortellerstemme, den har Ryan Gosling i fotsid frakk og den har flere velplasserte referanser til originalfilmen.

Helt galt kan vel ikke dette bli.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.12.16
© Roy Søbstad

Kommentarer