Det glade Bat-vanvidd


Lego Batman filmen
USA 2017
Originaltittel: The Lego Batman Movie
Regi: Chris McKay
Manus: Seth Grahame-Smith
Amerikanske stemmer: Will Arnett, Ralph Fiennes, Rosario Dawson, Michael Cera, Zach Galifianakis, Mariah Carey
Musikk: Lorne Balfe
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

Lurer du på hva det hemmelige passordet til Bat-hulen er? "Iron Man suger!"

Vi har for lengst kommet dit at parodiene er å foretrekke fremfor de konvensjonelle superheltfilmene. For å si det sånn: Hvis du først skulle se en av dem om igjen, er jeg ganske sikker på at du også heller ville ha valgt vittige "Deadpool" enn selvhøytidelige "Batman v Superman: Dawn of Justice". Disse Lego-filmene er superheltparodien tatt til sin ytterste (u-)logiske konsekvens.

Både plottet og psykologien i "Lego Batman filmen" – burde det ikke ha vært en bindestrek eller to her? – kunne ha vært rappet fra en av dreiebøkene til Christopher Nolan. Det handler som vanlig om Batman som må redde Gotham City fra Jokeren. Og som vanlig må han ta et kraftig oppgjør med seg selv for å klare det. Forskjellen på denne og Nolans Batman-filmer er i bunn og grunn bare alle vitsene og det at figurene er, vel, laget av Lego.

Fargene er gilde. Tempoet er ellevilt. Metahumoren og de populærkulturelle referansene kommer tettere enn noen kan rekke å få med seg. Dette er, på sitt helt egne, fullstendig absurde vis, ytterst sofistikert underholdning. Som man gjerne konkluderer i slike sammenhenger: gøy for barn i alle aldre.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.02.17
© Roy Søbstad

Kommentarer