En sjøens heltinne


Vaiana
USA 2016
Originaltittel: Moana
Regi: Ron Clements, John Musker
Manus: Ron Clements, John Musker, Taika Waititi
Amerikanske stemmer: Dwayne Johnson, Alan Tudyk, Auli'i Cravalho
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

Disneys siste prinsessefantasi kommer med et tydelig grønt budskap. Lite kunne vært mer betimelig i disse tider.

Høvdingdatteren Vaiana bor på et paradis av en stillehavsøy. Himmelen er åpen, havet er endeløst og de vakre, gyldenbrune øyboerne bryter rett som det er ut i sang og dans. Men så begynner kokosnøttpalmene å dø og fisken å forsvinne, og i følge legenden er Vaiana den som må ta seg ut på havet, vekke gudinnen Te Fiti og slik redde folket sitt. Til å hjelpe seg har hun halvguden Maui.

Det meste er etter oppskriften i "Vaiana". Vår heltinne er den søte, men handlekraftige pre-tenåringen. Maui er rabbagasten med de tidsriktige tatoveringene. Og lærdommen er den samme som i alle moderne amerikanske animasjonsfilmer: Det gjelder å ha tro på seg selv, det er lurere å samarbeide enn å krangle og – veldig på sin plass akkurat nå – det finnes ting som er større og viktigere enn en selv.

Det er Disneys animatører som løfter "Vaiana" over det ordinære. Aldri har en digital sandstrand sett mer forlokkende ut og monsternes undervannsrike er en ren psykedelisk fargefest. Ungene kommer til å forlate kinoen fulle av inspirasjon. Mamma og pappa kommer til å lengte etter neste sydenferie.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 02.02.17
© Roy Søbstad

Kommentarer