Filmblogg: Min helt Werner Herzog


Noen ganger skal det en kompromissløst gravalvorlig tysker til for å få satt tingene i perspektiv.

Et lysglimt i februarmørket: Netflix har sluppet to helt nye dokumentarer av Werner Herzog. Den første, "Lo and Behold, Reveries of the Connected World", tar for seg Internett. Den andre, "Inn i infernoet", er en reise til noen av verdens farligste vulkaner. Selv om tematikken neppe kunne ha vært mer forskjellig, kunne ikke disse filmene ha vært laget av andre enn min helt Werner.

Det var en periode i livet mitt da jeg brukte uforholdsmessig mye tid på å se Werner Herzog-filmer på dvd. Og helst så jeg dem med kommentarspor. Kanskje sier det sitt om hvordan jeg hadde det akkurat da, men lite virket i hvert fall mer stimulerende på meg enn vakre, underlige og skremmende bilder satt i eksistensielt perspektiv av en kompromissløst gravalvorlig tysker.

"Livet i havet må være et rent helvete," lyder en typisk Herzog-betraktning. "Et enormt, nådeløst helvete av permanent og umiddelbar fare. Så mye av et helvete at noen arter – inkludert mennesket – under evolusjonen flyktet opp på små kontinenter av fast land, hvor mørkets leksjoner fortsetter."

De mest kjente filmene til Herzog er antakelig dokumentaren "Grizzly Man" (2005) og krigsfilmen "Rescue Dawn" (2006) med Christian Bale. Mest legendariske er "Aguirre: Guds vrede" (1972), "Nosferatu: Nattens vampyr" (1979), "Fitzcarraldo" (1982) og de andre han laget sammen med den genuint forrykte skuespilleren Klaus Kinski.

Av de utallige Herzog-anekdotene som finnes, er det få som sier mer om filmskaperen og mennesket enn dem fra innspillingen av "Fitzcarraldo". Filmen handler om en ravgal musikkelsker som vil sette opp en opera midt i Amazonas-jungelen, og som blir nødt til å frakte et flere hundre tonn tungt dampskip over et fjell for å få det til. Og Herzog gjorde det samme. Med bare en bulldozer og noen lokale indianere til hjelp, fraktet han et flere hundre tonn tungt dampskip over et fjell.

Det var den rene, skjære, dødsforaktende galskap. Men det gikk. Og det ser aldeles spektakulært ut den dag i dag.

I september fyller Werner Herzog 75 år, men "Lo and Behold" og "Inn i infernoet" vitner om en mann som har både utforskertrangen og det unike verdenssynet i behold. En del av oss finner inspirasjon i å vite akkurat det.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.02.17
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra "Into the Inferno": Netflix

Kommentarer