Gotisk godteri


A Cure for Wellness
USA 2016
Regi: Gore Verbinski
Manus: Justin Haythe
Skuespillere: Jason Isaacs, Dane DeHaan, Celia Imrie, Mia Goth, Adrian Schiller, Carl Lumbly, Susanne Wuest
Musikk: Benjamin Wallfisch
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Uhyggelige gamle slott, mørke familiehemmeligheter, mystiske unge piker og ondsinnede leger med tysk aksent: Ingen skal beskylde "A Cure for Wellness" for å spare på det gotiske godteriet.

Forretningsmannen Lockhart (Dane DeHaan) blir sendt til de sveitsiske alpene for å hente hjem en utbrent eldre kollega. Men kollegaen ønsker slett ikke å forlate sanatoriet han har lagt seg inn på, og stedets creepy direktør (Jason Isaacs) ser gjerne at også Lockhart blir værende en stund. Som det heter i sangen: "Du kan sjekke ut når du vil, men du kan aldri dra."

Gore Verbinski, regissøren bak "The Ring" (2002) og "Pirates of the Caribbean"-filmene (2003–2007), er ikke redd for å smøre tykt på. Og kanskje behandler han dette grunnleggende tøvete B-filmmaterialet med større alvor enn det fortjener. Han mangler glimtet i øyet Martin Scorsese hadde da han laget den ikke helt ulike "Shutter Island" (2010). Men, søren heller, "A Cure for Wellness" er en skrekkfilm med stil.

Visuelt er den griselekker og det er en stor befrielse å slippe de evinnelige "bø!"-effektene. Og for vår tålmodighet blir vi belønnet med en finale som er så over toppen at man ikke kan annet enn å le og grøsse om hverandre.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 16.02.17
© Roy Søbstad

Kommentarer