Drømmere, originaler og bittesmå hester


Oskars Amerika
Norge 2017
Regi og manus: Torfinn Iversen
Skuespillere: Odin Eikre, Marie Blokhus, Jørgen Langhelle, Bjørn Sundquist, Torstein Bjørklund, Anders T. Andersen, Jonathan Espolin-Johnson
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

"Oskars Amerika" slår et varmt, nordnorsk slag for verdien av vennskap og det å fortelle sannheten.

10 år gamle Oskar (spilt av Odin Eikre med en fin blanding av sårbarhet og trass) har en ugrei sommer. Mens mamma (Marie Blokhus) er på reise i Amerika, må han være hos sin grinete bestefar (en Bjørn Sundquist som spiser koteletter til alle måltider og grer seg med spytt på fingrene). Sammen med den lokale originalen Levi (Jørgen Langhelle), som har med seg ponnien sin over alt, legger Oskar en plan for å ro over havet til mamma.

I tillegg til å skjemme oss bort med vakre bilder fra Vesterålen, er spillefilmdebutant Torfinn Iversen påpasselig med å aldri undervurdere sin brede målgruppe. Tvert i mot gir han oss stadig noe nytt å gruble på: Hva er det bestefar holder på med nede i kjelleren? Hvorfor måtte mamma reise helt til Amerika for å søke jobb? Og hva er det egentlig de to prøver å holde skjult for Oskar? Riktig engasjerende er det.

Helt lytefri er filmen ikke. Det forblir underlig uklart hvilket tiår den foregår i og det må litt juks til for at plottet skal gå opp. Likevel: En fin, fantasifull historie fortalt med stødig hånd, er det ikke akkurat det vi går på kino for å oppleve?

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.03.17
© Roy Søbstad

Kommentarer