Filmblogg: En film som ikke finnes


"Breaking Bad: The Movie" er en film man kan lære av. Men egentlig eksisterer den ikke.

Internett, ass! Her skal man bare sjekke e-posten eller bankkontoen sin, men så følger den ene lenken den andre og plutselig har man endt opp med et flere timer langt dypstudium av "Breaking Bad: The Movie".

Noe av fascinasjonen bunner i at en sånn film ikke engang skal finnes. "Breaking Bad" var en TV-serie som gikk fra 2008 til 2013, da den ble avrundet en gang for alle, og det ble aldri laget film av den. Men på Internett finnes den altså allikevel.

To franskmenn, designeren Gaylor Morestin og regissøren Lucas Stoll, skal ha brukt et par år på å redigere 62 TV-episoder ned til en spillefilm på to timer og syv minutter. Utfordringen var å få det hele til å henge sammen og føles som en ordentlig film. Det har nesten lykkes.

Alle som har sett serien – hvorav mange holder den for å være en av tidenes beste – vil kjenne igjen historien om den dødssyke kjemilæreren Walter White. I et forsøk på å sikre fremtiden til familien sin, begynner Walt å lage metamfetamin, noe som skal bli starten på en lang serie stadig mer umoralske handlinger. Og alt dette er med i filmen. Til og med den underliggende shakespearske tematikken – om den rettskafne mannen som gradvis lar seg korrumpere – er ivaretatt. Men det er nesten enda mer som mangler.

Mens serien kunne ta seg tid til digresjoner og formeksperimenter – en hel episode handler for eksempel om at Walt jager en flue i laboratoriet sitt – har Morestin og Stoll måttet kutte inntil de satt igjen med skjelettet av et plott.

Fans vil bli frustrerte over alt som er blitt borte. Noviser vil stusse over de mange ubesvarte spørsmålene. Å se "Breaking Bad: The Movie" føles litt som å bestille biff, bare for å få servert et kjøttstykke uten så mye som en potet ved siden av.

Samtidig: Det sies at filmer blir til på klippebordet, og sjelden har det vært tydeligere enn her. Man kan formelig se alle skjøtene og nødløsningene og valgene som er blitt tatt. Og er man først interessert i kunsten å fortelle historier – og kanskje også forskjellen på film og TV – er "Breaking Bad: The Movie" en sjeldent god anledning til å lære.

Obs! TV-selskapet AMC er visst ikke veldig begeistret for filmen, men enn så lenge er den forholdsvis lett tilgjengelig på nettet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.03.17
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Aaron Paul og Bryan Cranston i "Breaking Bad": AMC

Kommentarer