Døden i Køben


Underverden
Danmark 2017
Regi: Fenar Ahmad
Manus: Adam August, Fenar Ahmad
Skuespillere: Dar Salim, Stine Christensen, Dulfi Al-Jabouri, Ali Sivandi
Musikk: Jens Ole Wowk McCoy
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

"Underverden" er et dypdykk ned i det Danmark du aldri ser i reklamebrosjyrene til Color Line.

Helt fra første sekvens – som i én lang, pustberøvende kamerabevegelse fører oss fra høyt oppe i skyene ned til et kaotisk bankran midt i København – føles "Underverden" som noe spesielt. Det er ikke det at vi ikke har sett varianter av denne filmen før. "Underverden" har mange likheter med for eksempel "Pusher" (1996). Likevel, det er noe med bildet den tegner av det moderne Danmark som gjør at man blir sittende som på nåler i to timer.

Zaid (Dar Salim) har foretatt den store klassereisen. Mens foreldrene, i følge ham, har "sittet i sofaen i 30 år" og lillebroren henger i noen veldig farlige miljøer, er Zaid hjernekirurg med toppleilighet og gravid dansk kjæreste. Men når broren blir slått i hjel, tvinges Zaid til å oppsøke det han hele livet har prøvd å slippe unna: den kalde, harde, meningsløst brutale drabantbyen.

Atmosfæren er ladet fra første stund. Voldsbruken skal etter hvert eskalere til deliriske høyder. Men mest av alt er det nok fordi den utspiller seg i en virkelighet som er gjenkjennelig fra vår egen, at "Underverden" oppleves så mye mer intens enn den jevne Hollywood-thriller.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 20.04.17
© Roy Søbstad

Kommentarer