Filmblogg: Film er best på Internett


Det morsomste med film er ikke nødvendigvis å se film.

Å være filminteressert handler om mye mer enn bare å glo. En stor del av moroa er å sette seg inn i hvordan filmene du liker er blitt til og hva andre har fått ut av å se dem. Og for den slags er det ingenting som kan konkurere med Internett.

Her er en håndfull eksempler på hvilke gleder som finnes der ute.

Filmnyhetssiden Empire: Det finnes et utall sider som leverer filmnyheter og -anmeldelser, men engelske Empire er og blir blant de mest velskrevne og pålitelige. Jevnlige besøk på empireonline.com holder deg oppdatert på hva som skjer innenfor mainstreamen.

Roger Eberts "Great Movies": Da amerikanske Roger Ebert døde i 2013, var han verdens mest kjente filmkritiker. Og det var ikke bare fordi han hadde sitt eget tv-program. Få kunne som Ebert sable ned en skikkelig møkkafilm – en av bøkene hans heter "I Hated, Hated, Hated This Movie" – og, vel så viktig, ingen skrev bedre eller mer følsomt om filmene som fortjente det. Bare sjekk ut "Great Movies"-spalten på rogerebert.com. Du kommer til å ville se filmene til Herzog, Malick og Ozu, du også.

YouTube-kanalen "Every Frame a Painting": Har det noen gang slått deg at du kan nynne temaene til både "Star Wars" og "Indiana Jones", men er ute av stand til å huske musikken fra en eneste nyere amerikansk "blockbuster"? På "Every Frame a Painting" ligger et videoessay som forklarer hvorfor. Der kan du også – på helt smertefritt vis via velvalgte filmklipp – lære om hvordan Coen-brødrene regisserer dialog og Akira Kurosawa skapte bevegelse i bildene sine. Gjør et søk på YouTube.com.

Podcasten "Filmfrelst": Undertegnede er ikke veldig glad i det halv-akademiske språket som preger norske Montages.no, men skribentenes kunnskap, formidlingstrang og kjærlighet til filmmediet er ikke til å ta feil av. Og aldri kommer dette tydeligere frem enn i podcasten deres: Opplysende og underholdende om klassisk og ny film om hverandre.

Fem filmer av Andrei Tarkovsky: Selvsagt ligger det også ubegrensede mengder med film på nettet. En god del kan man til og med se uten å føle seg som en simpel kriminell. Ta for eksempel de vakre, visjonære og absolutt helt essensielle filmene til sovjetrussiske Andrei Tarkovsky: Flesteparten av dem kan du se helt lovlig og helt gratis via Openculture.com.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 20.04.17
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Andrei Tarkovsky: Wikimedia Commons

Kommentarer