Ikke bare gøy på landet


Gråtass redder gården
Norge 2016
Regi: Peder Hamdahl Næss
Manus: Peder Hamdahl Næss, Jason Tammemägi
Skuespillere: Elias Søvold Simonsen, Stein Winge, Jeppe Beck Laursen, Dagny Backer Johnsen, Hege Schøyen, Ingar Helge Gimle, Joachim Rafaelsen
Musikk: Lars Kilevold, Sindre Hotvedt
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

Etter fjorårsfilmene "Gøy på landet!" og "Gråtass gir gass", vet vi sånn omtrent hva vi kan forvente av en ny Gråtass-film. Men denne gangen blir ikke alt bare kos og gøy.

Gården til Gamlefar (Stein Winge) står i veien for fremskrittet. Det mener i hvert fall de to sleske byråkratene (Ingar Helge Gimle og Joachim Rafaelsen) som plutselig en dag dukker opp på tunet. Her skal det bygges motorvei, sier de. Hele gården må jevnes med jorden.

Men hvordan skal det da gå med dem som bor der? Skal Gamlefar flytte på gamlehjem? Skal Grynet (Dagny Backer Johnsen) ta med seg alle dyrene på hybel? Og skal liksom Goggen (Jeppe Beck Laursen), som "ikke vet hva menn i dress gjør engang", få seg jobb i byen? Nei, her må noen komme opp med en lur plan. Og det må vel bli lille Gustav (Elias Søvold-Simonsen) og traktoren Gråtass, det da.

Handlingen i "Gråtass redder gården" er sant å si både tynn og søkt. Men akkurat som de to foregående filmene blir denne reddet av god komikk – først og fremst ved kløna Goggen og den snakkesalige frisøren Edith (Hege Schøyen) – og de mange artige detaljene. Og små kinogjengere trenger ikke å bekymre seg: Allerede tittelen røper jo at det kommer til å gå bra til slutt.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 06.04.17
© Roy Søbstad

Kommentarer