Sobert om krigens sår


Frantz
Frankrike/Tyskland 2016
Regi: François Ozon
Manus: François Ozon, Philippe Piazzo
Skuespillere: Paula Beer, Anton von Lucke, Pierre Niney, Cyrielle Clair, Ernst Stötzner, Marie Gruber, Johann von Bulow, Alice de Lencquesaing
Musikk: Philippe Rombi
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

En franskmann som legger blomster på graven til en tysk soldat, dét er bildet som oppsummerer dette stilfulle periodedramaet.

Det er 1919, Europa slikker sine sår etter Første verdenskrig og tyske Anna (spilt av karismatiske Paula Beer) og franske Antone (spilt av den høvelig mystiske Pierre Niney) sørger begge over den drepte soldaten Frantz. Men hvem er nå egentlig denne Antone? Og var ikke egentlig han og Frantz fiender?

François Ozon ("I de beste hjem", "Ung & vakker") er Frankrikes mest produktive og uforutsigbare filmskaper. I "Frantz" – som skal være løselig basert på en Ernst Lubitsch-film ved navn "Broken Lullaby" fra 1932 – får han vist seg fra sin mest estetisk tiltalende side: foto i svale gråtoner som i drømmer og tilbakeblikk får et anstrøk av farge, stadige referanser til poesi, musikk og et visst maleri av Édouard Manet. Og formen er nøye avstemt med et innhold som er rikt på både romantikk og mystikk.

Historien står innimellom i fare for å tippe over i skillingsviseaktig melodrama – og kanskje, kanskje blir den litt vel omstendelig fortalt – men vendingene er likevel for mange og uforutsigbare til at "Frantz" noen gang blir mindre enn engasjerende.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 04.05.17
© Roy Søbstad

Kommentarer