Mer larm enn sjarm


The Mummy
USA 2016
Regi: Alex Kurtzman
Manus: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman
Skuespillere: Tom Cruise, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Russell Crowe, Jake Johnson
Musikk: Brian Tyler
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 3

Indiana Jones tilsatt en dæsj "Mission: Impossible" med zombier og massive ødeleggelser attåt: Basert på en sånn oppskrift er det rart at "The Mummy" ikke er blitt en festligere film.

Marvels superheltunivers har vært en større suksess enn selv den mest optimistiske filmselskapsmogul kunne drømme om. Nå har noen bestemt seg for å prøve det samme med de klassiske Universal-monsterne fra 1930- og 40-tallet. La oss håpe at de andre "Dark Universe"-filmene – dem om The Wolf Man, The Invisible Man, Frankenstein og de andre – blir mer inspirerte enn "The Mummy".

Skrønen om det eldgamle egyptiske gravkammeret som åpnes og den ondsinnede mumien som vekkes til live, er blitt gjenfortalt så mange ganger at nok en versjon enten krever betydelig nytenking eller store mengder vidd for å fungere. "The Mummy" har ikke nok av noen av delene.

I stedet kaster den oss ut i den ene situasjonen mer hårete enn den andre – det er flashbacks til oldtidens Egypt i det ene øyeblikket og fly som styrter over England i det neste – uten noen gang å ta seg tid til å bygge opp en ordentlig spenningskurve. Og Tom Cruise sine forsøk på Harrison Ford-aktig selvironi virker aldri mer enn sånn passe overbevisende.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.06.17
© Roy Søbstad

Kommentarer