Nesten ikke til å holde ut


It Comes at Night
USA 2017
Regi og manus: Trey Edward Shults
Skuespillere: Joel Edgerton, Christopher Abbott, Kelvin Harrison Jr., Riley Keough, Carmen Ejogo
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

"It Comes at Night" er en veldig typisk grøssertittel. Men denne filmen skal vise seg å gå langt utenpå de vanlige sjangerklisjeene.

Det begynner nesten uutholdelig grimt. En gammel mann er blitt syk, og slektningene hans ser ingen annen utvei enn å ta ham med ut i skogen, skyte ham i hodet og brenne liket. Og stort lystigere enn som så, blir aldri "It Comes at Night".

Filmen gir oss knapt noen bakgrunnshistorie, men vi skjønner at den svært smittsomme sykdommen har fått samfunnet til å kollapse. For en familie som har forskanset seg i et avsidesliggende hus, består tilværelsen av matrasjonering, sikkerhetsforanstaltninger og en konstant frykt for alt som befinner seg på utsiden. Men det er først når en annen familie slutter seg til dem at paranoiaen griper tak for alvor.

Store deler av filmen utspiller seg i det flakkende lyset fra lommelykter. Huset fremstår som en labyrint av trange korridorer og hemmelige rom. Og valgene menneskene der inne etter hvert blir tvunget til å ta, er slike som kan få en til å tenke at døden ville være å foretrekke.

Denne kammerspill-varianten av "The Road" vil bli stående som en av årets mest intense filmopplevelser helt uavhengig av sjanger.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.06.17
© Roy Søbstad

Kommentarer