tirsdag 30. januar 2018

Sommeren med Oliver


Call Me by Your Name
Brasil/England/Italia/USA 2017
Regi: Luca Guadagnino
Manus: James Ivory
Skuespillere: Arnie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar
Musikk: Sufjan Stevens
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 5

"Call Me by Your Name" er en eneste lang, bedagelig sommerflørt av en film.

Familen til 17 år gamle Elio (Timothée Chalamet) har det meste på stell. Far er professor i arkeologi, mor har arvet et akkurat passe pittoreskt sommersted i Nord-Italia og lykken er når de alle tre kan samles i sofaen for å oversette romantiske middelaldereventyr fra tysk. Sånn er det i hvert fall inntil fars nye assistent, den filmstjerneaktige noen-og-tyveåringen Oliver (Arnie Hammer), kommer for å tilbringe sommeren sammen med dem. Elio glemmer nesten den lokale jenta han har en flørt gående med.

Kontrasten til norsk januarslaps kunne knapt ha vært større: "Call Me by Your Name" er liksom bare sol, fluer, grønne lunder og halvnakne kropper filmet i et gammeldags 35 mm-format som får alt til å føles litt ekstra taktilt, litt ekstra sensuelt.

James Ivory ("Et rom med utsikt", "Resten av dagen") har skrevet det finslepne manuset. Luca Guadagnino ("I Am Love", "A Bigger Splash") har regissert med smakfull tilbakeholdenhet. Og hovedrolleinnehaverne Chalamet og Hammer har en så naturlig kjemi seg i mellom at alle spørsmål man måtte ha om alder og kjønn fordamper som dugg fra et glass hjemmelaget aprikosjuice.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 25.01.18
© Roy Søbstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar