onsdag 17. januar 2018

Statsministerens nei


Darkest Hour
England 2017
Regi: Joe Wright
Manus: Anthony McCarten
Skuespillere: Gary Oldman, Lily James, Ben Mendelsohn, Kristin Scott Thomas
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Stor statsmannskunst møter stor skuespillerkunst i storslått historisk drama.

Mai 1940. Én etter én har Vest-Europas nasjoner måttet kapitulere for Hitler. Den engelske hæren sitter fast i Frankrike og en invasjon av Storbritannia synes uunngåelig. Det er i denne skjebnetimen for vår sivilisasjon rollen som statsminister tilfaller Winston Churchill, en dranker og politisk vinglepetter som ikke under noen omstendighet vil sette seg ned og forhandle om fred.

Christopher Nolan fortalte den samme historien fra soldatperspektiv i fjorårets "Dunkirk". I "Darkest Hour" gir Joe Wright oss dramaet slik det utspilte seg blant de høye herrer i Westminster.

Mye står og faller på Gary Oldman i hovedrollen. Heldigvis er han glemt før man har lagt merke til ham. Oldman har holdningen til Churchill, han har en overbevisende variant av den særegne talemåten hans og sannelig er han ikke – takket være en bemerkelsesverdig make-up-jobb – snarlik også.

Når Wright i tillegg klarer å balansere sin forståelige fascinasjon for den store statsmannens mange eksentriske sider – dette var en fyr som gjerne tok diktat fra badekaret – med alvoret i situasjonen, har vi fått et historisk drama av ypperste klasse.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 15.01.18
© Roy Søbstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar